Een week zonder stress, het zou wat wezen als dat eens kon! Veel mensen zijn al blij als er eens een dagdeel zonder stress en druk is. En wie heeft er wat voor over om een een paar ‘echt’ ontspannen uren te beleven.
Leven zonder stress: het kan!
Jazeker; het leven kan ook vandaag de dag meer ontspannen zijn; hoe je dat doet….?
Om te beginnen zul je moeten erkennen waar en hoe je stress en druk ervaart. Maak gewoon eens een lijstje en schrijf het allemaal op. Dan zie je hoe stressvol jouw leven echt is!
Een stressvol leven
Het jachtige moderne leven is voor bijna iedereen vol van stressmomenten. Dagen worden bepaald door de agenda, werkdruk, familieverplichtingen en alle drukte thuis.
Veel mensen komen uren tekort in hun dag van vierentwintig uren. De werkweek heeft, als het weekeinde aanbreekt, nog veel taken in de agenda staan. Het weekeinde is gevuld met boodschappen doen, kinderen naar sport, huis en tuinklussen. En dan moet je van tijd tot tijd ook nog eens een weekeindje weg of op vakantie. Je komt uren en dagen tekort en dat geeft veel stress. Hoe los je dat op?
Begin eens met wegstrepen!
Veel mensen zijn zo druk bezig met al hun dingen, dat ze er niet aan toe komen om stil te staan bij de stress die ze opbouwen. Veel mensen gaan door tot ze er letterlijk ziek van worden en omvallen.
Waar ben je nu helemaal mee bezig? Welke dingen die je doet zijn echt van belang? Welke dingen die je doet zijn minder en zelfs helemaal niet belangrijk. Teveel dingen doen is in een hectische samenleving een belangrijke stressfactor. Als je teveel dingen doet, heb je bovendien geen tijd meer om even stil te staan. Stilstaan om te bedenken of wat jij doet wel echt nodig is? En dat laatste is de eerste heilzame stap waarmee je stress echt kunt verminderen.
In dit artikel wil ik je meteen een uitdaging geven! Neem één keer één uur de tijd om tien dingen op te schrijven. Denk gewoon eens na over de dingen die je elke week doet. Mijmer een paar minuten en laat de week even aan jouw voorbij gaan. Maak vervolgens een opsomming van vijf dingen die echt noodzakelijk zijn om te doen (werk, huishouden enz). Maak daarna een opsomming van vijf dingen ‘die je ook doet’ maar die minder of niet noodzakelijk zijn om te doen.
Zaken die er niet toe doen
Teveel doen geeft werkdruk, tijdsdruk en stress. Dan kan wegstrepen van dingen die niet noodzakelijk zijn een begin zijn van stressreductie. Bijna iedereen (ik denk iedereen) heeft wekelijks wel een paar taken die er niet toe doen of dingen die je helemaal niet hoeft en wilt doen! Dat soort onnodige taken slijten er met de tijd in. Vervolgens blijf je de dingen gewoon doen. Niet nodig, niet verplicht en toch blijven doen. Als je even een pas op de plaats maakt dan kun je vast vijf zaken vinden die minder of niet nodig zijn.
Voor je begint met het wegstrepen van onnodige taken is het wel belangrijk om een paar echt noodzakelijke taken in het oog te hebben. Dat zijn de dingen die je elke week goed op orde wilt hebben. Focus op die allerbelangrijkste taken en geef die prioriteit! Ook dat is een vorm van stressreductie om in ieder geval een aantal zaken op orde hebben! Wanneer echt noodzakelijke taken in het gedrang komen, dan zijn dat ontzettend grote stressfactoren. Deze taken zijn daarom de zaken waar je dus geen of zo weinig mogelijk ‘stress’ over wilt hebben.
Wanneer je weet wat je zeker ‘wel’ moet doen, dan kun je gaan nadenken over wat je kunt wegstrepen. Onnodige dingen doen is belangrijke maar zinloze stressfactor voor veel mensen. Maar om te bepalen wat niet nodig is moet je er wel even bij stil staan. Pas dan kun je zaken duurzaam gaan wegstrepen. Loop daarbij niet te hard van stapel en kies je zaken goed. Niks geeft meer stress dan achteraf bedenken dat je iets wel had moeten doen!
Begin eens met het structureel wegstrepen van één of misschien twee zaken of taken per week die wel tijd kosten, maar die niet nodig en verplicht zijn. Als dat een poosje goed bevalt kun je opnieuw één of twee taken wegstrepen. Het wegstrepen van onnodige taken en zaken in een week is iets dat je van tijd tot tijd kunt blijven herhalen. Je zult merken dat wanneer je ruimte op de agenda krijgt een agenda toch weer vol sluipt met……noem het maar op.
Bewust ontspanning kiezen
Ik hoor mensen veel ‘als het over ontstressen en ontspanning gaat’ zeggen: je moet je moment van ontspanning pakken als het kan. Dat kan voor de één een hobby zijn en voor de ander een sport, een boek te lezen of even op stap te gaan.
Pak je moment! Het vervelende is dat wanneer je het echt druk hebt, dit moment meestal niet komt. Dan staat de viool of gitaar in de hoek van de kamer. Dan blijft het boek op de plank liggen. Dan is de sportschool alleen iets dat je elke maand betaald. Dan kom je nooit weer in een restaurant, theater of gezellig café. Dat kan dus de bedoeling niet zijn!
Plan je moment van ontspanning
Wanneer je onnodige zaken uit je weekroutine hebt weggestreept kun je gaan plannen voor ontspanning. Nee, niet te dwangmatig, dat levert alleen maar stress op. Plan iets ook echt om te ontspannen. Een vast moment, als is het maar een half uur. Even muziek maken, een hoofdstukje lezen of een eindje wandelen of joggen.
Het gaat niet om de prestatie! Ontspanning is geen wedstrijd. Wedstrijden zijn niet ontstressend. Gewoon ontspannen bezig zijn is wel ontstressend. Ontspanning vraagt gewoonr om lekker bezig zijn. Een half uurtje joggen of fitnessen hoeft geen top training te zijn. Om lekker muziek te maken hoef je geen concertvirtuoos te worden. Een mooi boek lees je voor je plezier.
Wat wel belangrijk is, dat is dat je kiest voor zo’n moment! Zet dit moment duidelijk in je planning . Het klinkt raar maar zet ontspanning toch maar als een noodzakelijk moment op de agenda! Als je een keer geen zin hebt, zorg dan dat je wat achter de hand hebt. Iets ontspannends, iets dat geen stress geeft!
Mediteren werkt stress verlagend
Een prachtig wapen tegen stress is meditatie. Mediteren is niet moeilijk en je kunt er zo mee beginnen. Lees desnoods even de meditatie oefening op deze website en ga er mee aan de slag. Mediteren brengt je geest tot rust en maakt je mentaal gezonder. Maar dat is niet alles. Mediteren maakt je ook fysiek of lichamelijk gezonder. Dat maakt dat meditatie één van de meest krachtige wapens is in de strijd tegen stress.
Eet en leef gezond
Zorg goed voor je lijf door goed te eten! Elke dag een maaltijd in de magnetron of pizza in de oven is verleidelijk als je het druk hebt. Of je belt even snel de bezorgdienst voor pasta, pizza of een burger met frites. Maar dat werkt averechts bij stress. Junkfood werkt prestatie verminderend en stressverhogend!
Eten koken geeft stress als je het druk hebt. Maar toch is goed eten maken de moeite waard. Bovendien hoeft goed eten koken niet veel tijd te kosten. Je hebt plenty kookboeken en websites met snelle, gemakkelijke en gezonde recepten.
Eet veel plantaardig en weinig of geen dierlijke producten. Ik weet het; eiwitten zijn voor veel mensen een heilig huisje zo niet de heilige graal! Maar eiwitten geven ook veel orgaanstress en zijn erg belastend voor hart en bloedvaten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van veel eiwitten net zo veel risico op hart en vaatziekten geeft als het eten van veel vetten. Bovendien krijg je met een evenwichtig (ook 100% plantaardig) eetpatroon ruim voldoende eiwitten binnen. Let bij 100% plantaardig eten wel op dat je wat extra vitamine b12 inneemt.
Voor alles geld en dus ook bij eten en drinken: alles met mate. Let goed op je gezondheid en geniet van tijd tot tijd!
Je trapt geen open deuren in
Tijdens het schrijven van dit artikel dacht ik soms: trap ik nu geen open deuren in? In de strijd tegen overmatige stress lijkt mij dat niet het geval. Zijn het niet vaak de vanzelfsprekendheden of ‘open deuren’ die er voor zorgen dat stress telkens weer in ons leven kruipt. Het is vanzelfsprekend dat je……… Wanneer je een paar keer toegeeft aan ‘het is toch vanzelfsprekend dat ik’ laat je ook de stress en druk weer toe.
Een belangrijk wapen tegen stress is dan ook bewust leven. Neem op gepaste tijden een moment om even stil te staan; waar ben ik nou helemaal mee bezig? Denk na over wat echt belangrijk is en doe die dingen goed. Kijk ook goed naar minder belangrijke dingen en onnodige dingen. Schrap wat onnodig is en vul deze momenten met betekenisvolle en liefst ontspannen zaken.
Stressreductie; dat kun jij ook
Toen ik voor het eerst op deze manier nadacht bevloog mij het gevoel; maar dat kan helemaal niet. Ik was docent filosofie en ik had dagen in de week tekort. Als enig filosofisch vakdocent op een school gaf ik het vak filosofie vorm, ontwikkelde al het toetsmateriaal, examenvoorbereidingen en meer. Ik was in mijn eentje de complete vakgroep. Dat was het moment dat ik begon na te denken; zo kan het niet langer. Maar waar moest ik tijd vandaan halen om de werkdruk en stress te verminderen? Met gepaste stappen tegelijk werken was het antwoord. Nee het was niet tot mijn verbazing maar het was gewoon logisch zoals voor alles; oefening baart kunst! Door vol te houden lukte het. Wil je echt stress reduceren dan heb je maar één taak: je moet het doen!
Optimaliseer je leven met Tarotcoaching
Tarotcoaching is een waardevolle aanvulling op jouw zoektocht naar ontspanning en stressreductie. Tarotcoaching geeft je de mogelijkiheid om op een nieuwe manier naar je leven en de keuzes die je maakt te kijken. Een tarotlegging werkt als een spiegel, die je helpt om optimaal inzicht te krijgen in je huidige situatie en de patronen die je misschien onbewust herhaalt. Door tarotcoaching te integreren in je leven, begrijp je beter waar je stress vandaan komt en wat je kunt doen om stress te verminderen. De tarot is een unieke gereedschap voor inzicht, inspiratie en perspectief. Tarotcoaching is daarmee een manier om stil te staan bij wat echt belangrijk voor je is en om je prioriteiten opnieuw te evalueren.
Tarotcoaching begeleidt je bij het maken van bewuste keuzes. Sta je voor een belangrijke beslissing of voel je je overweldigd door de drukte van het dagelijks leven? Een tarotreading helpt je om helderheid te krijgen. De kaarten bieden nieuwe perspectieven en moedigen je aan om naar je intuïtie te luisteren. Dit proces leidt tot meer zelfvertrouwen in je keuzes en tot meer innerlijke rust en balans. Door regelmatig tijd te nemen voor tarotcoaching, creëer je momenten van reflectie en verbinding met jezelf, wat essentieel is voor een ontspannen en stressvrij leven.
Waarom kiezen voor Tarotcoaching?
- Inzicht en Reflectie: Ontdek de oorzaken van je stress en onnodige verplichtingen.
- Bewuste Keuzes: Maak weloverwogen beslissingen met behulp van tarotkaarten.
- Innerlijke Rust: Versterk je zelfvertrouwen en creëer een gevoel van kalmte.
Kies voor tarotcoaching en zet de eerste stap naar een stressvrij en ontspannen leven.
Maak vandaag nog een afspraak en ontdek de kracht van tarot!
Geef een reactie