Weg met stress, leef je leven ontspannen.

Een ontspannen week, het zou wat wezen als dat eens kon! Veel mensen zijn al blij als er eens een dag zonder stress en druk is. En wie heeft er wat voor over om een een paar ‘echt’ ontspannen uren te beleven.

Leven zonder stress: het kan!

Het leven kan ook vandaag de dag meer ontspannen zijn; hoe je dat doet….?

Stressvol leven

Het jachtige moderne leven is vol van stressmomenten. Dagen worden bepaald door de agenda, werkdruk, familieverplichtingen en alle drukte thuis.

Veel mensen komen uren tekort in hun dag van vierentwintig uren. De werkweek heeft, als het weekeinde aanbreekt, nog veel taken in de agenda staan. Het weekeinde is gevuld met boodschappen doen, kinderen naar sport, huis en tuinklussen. En dan moet je van tijd tot tijd ook nog eens een weekeindje weg of op vakantie. Je komt uren en dagen tekort en dat geeft veel stress. Hoe los je dat op?

Begin eens met wegstrepen!

Veel mensen zijn zo druk bezig met al hun dingen, dat ze er niet aan toe komen om er over na te denken. Waar ben je nu helemaal mee bezig? Welke dingen die je doet zijn echt van belang? Welke dingen die je doet zijn minder en zelfs helemaal niet belangrijk. Teveel dingen doen is in onze hectische samenleving een belangrijke stressfactor. Als je teveel dingen doet heb je bovendien geen tijd meer om even stil te staan. Stilstaan om te bedenken of wat jij doet wel echt nodig is?

In dit artikel wil ik je meteen een uitdaging geven! Neem een uur de tijd om tien dingen op te schrijven. Denk gewoon eens na over de dingen die je elke week doet. Mijmer een paar minuten en laat de week even aan jouw voorbij gaan. Maak vervolgens een opsomming van vijf dingen die echt noodzakelijk zijn om te doen (werk, huishouden enz). Maak daarna een opsomming van vijf dingen die minder of liever “niet” noodzakelijk zijn om te doen. Met minder en niet noodzakelijke dingen bedoel ik vooral dingen die je niet (om welke reden dan ook) persé hoeft te doen. Teveel doen geeft werkdruk, tijdsdruk en stress. Dan kan wegstrepen van dingen die niet noodzakelijk zijn een begin zijn van stressreductie.

Zaken die er niet toe doen

Bijna iedereen (ik denk iedereen) heeft wekelijks wel een paar taken die er niet toe doen of dingen die je helemaal niet hoeft en wilt doen! Dat soort onnodigheden slijten er met de tijd in. Vervolgens blijven mensen de dingen ‘ook al willen ze niet’ toch doen. Niet nodig, niet verplicht en toch blijven doen. Als je even een pas op de plaats maakt dan kun je vast vijf zaken vinden die minder of niet nodig zijn.

Voor je begint met het wegstrepen van onnodige taken is het wel belangrijk om een paar echt noodzakelijke taken in het oog te hebben. Dat zijn de dingen die je elke week goed op orde wilt hebben. Focus op die allerbelangrijkste taken en geef die prioriteit! Ook dat is een vorm van stressreductie om in ieder geval een aantal zaken op orde hebben! Wanneer echt noodzakelijke taken in het gedrang komen door bijvoorbeeld tijd dan zijn dat ontzettend grote stressfactoren. Deze taken zijn daarom de zaken waar je dus geen of zo weinig mogelijk ‘stress’ over wilt hebben.

Wanneer je weet wat je zeker ‘wel’ moet doen, dan kun je gaan nadenken over wat je kunt wegstrepen. Onnodige dingen doen is belangrijke maar zinloze stressfactor voor veel mensen. Maar om te bepalen wat niet nodig is moet je er wel even bij stil staan. Pas dan kun je zaken duurzaam gaan wegstrepen. Loop daarbij niet te hard van stapel en kies je zaken goed. Niks geeft meer stress dan achteraf bedenken dat je iets wel had moeten doen!

Begin eens met het structureel wegstrepen van één of misschien twee zaken of taken per week die wel tijd kosten maar die niet nodig en verplicht zijn. Als dat een poosje goed bevalt kun je opnieuw één of twee taken wegstrepen. Het wegstrepen van onnodige taken en zaken in een week is iets dat je van tijd tot tijd kunt blijven herhalen. Je zult merken dat wanneer je ruimte op de agenda krijgt een agenda toch weer vol sluipt met……noem het maar op.

Bewust ontspanning kiezen

Ik hoor het wel vaker als het over ontstressen en ontspanning gaat: je moet je momentje pakken als het kan. Dat kan voor een hobby zijn of voor een sport, een boek te lezen of even op stap te gaan. Pak je moment! Het vervelende is dat wanneer je het druk hebt dit moment meestal niet komt. Dan staat de viool of gitaar in de hoek van de kamer. Dan blijft het boek op de plank liggen. Dan is de sportschool alleen iets dat je elke maand betaald. Dan kom je nooit weer in een restaurant, theater of gezellig café. Dat kan dus de bedoeling niet zijn!

Plan je moment van ontspanning

Wanneer je onnodige zaken uit je weekroutine hebt weggestreept kun je gaan plannen voor ontspanning. Nee, niet te dwangmatig, dat levert alleen maar stress op. Plan iets ook echt om te ontspannen. Een vast moment als is het maar een half uur. Even muziek maken, een hoofdstukje lezen of een eindje wandelen of joggen.

Het gaat niet om prestatie! Ontspanning is geen wedstrijd. Wedstrijden zijn niet ontstressend. Gewoon ontspannen bezig zijn is wel ontstressend. Ontspanning vraagt ook om prestatie maar om lekker bezig zijn. Een half uurtje joggen of fitnessen hoeft geen top training te zijn. Voor even lekker muziek maken hoef je geen concertvirtuoos te worden. Een mooi boek lees je voor je plezier.

Wat wel belangrijk is dat is dat je kiest voor zo’n moment! Zet dit moment duidelijk in je planning . Het klinkt raar maar zet ontspanning toch maar als een noodzakelijk moment op de agenda! Als je een keer geen zin hebt, zorg dan dat je wat achter de hand hebt. Iets ontspannends, iets dat geen stress geeft!

Mediteren werkt stress verlagend

Een prachtig wapen tegen stress is meditatie. Mediteren is niet moeilijk en je kunt er zo mee beginnen. Lees desnoods even de meditatie oefening op deze website en ga er mee aan de slag. Mediteren brengt je geest tot rust en maakt je mentaal gezonder. Maar dat is niet alles. Mediteren maakt je ook fysiek of lichamelijk gezonder. Dat maakt dat meditatie één van de meest krachtige wapens is in de strijd tegen stress.

Eet en leef gezond

Zorg goed voor je lijf door goed te eten! Elke dag een maaltijd in de magnetron of pizza in de oven is verleidelijk als je het druk hebt. Of je belt even snel de bezorgdienst voor pasta, pizza of een burger met frites. Maar dat werkt averechts bij stress. Junkfood werkt prestatie verminderend en stressverhogend!

Eten koken geeft stress als je het druk hebt. Maar toch is goed eten maken de moeite waard. Bovendien hoeft goed eten koken niet veel tijd te kosten. Je hebt plenty kookboeken en websites met snelle, gemakkelijke en gezonde recepten.

Eet veel plantaardig en weinig of geen dierlijke producten. Ik weet het; eiwitten zijn voor veel mensen een heilig huisje zo niet de heilige graal! Maar eiwitten geven ook veel orgaanstress en zijn erg belastend voor hart en bloedvaten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van veel eiwitten net zo veel risico op hart en vaatziekten geeft als het eten van veel vetten. Bovendie krijg je met een evenwichtig (ook 100% plantaardig) eetpatroon ruim voldoende eiwitten binnen. Let bij 100% plantaardig eten wel op dat je wat extra vitamine b12 inneemt.

Voor alles geld en dus ook bij eten en drinken: alles met mate. Let goed op je gezondheid en geniet van tijd tot tijd!

Je trapt geen open deuren in

Tijdens het schrijven van dit artikel dacht ik soms: trap ik nu geen open deuren in? In de strijd tegen overmatige stress lijkt mij dat niet het geval. Zijn het niet vaak de vanzelfsprekendheden of ‘open deuren’ die er voor zorgen dat stress telkens weer in ons leven kruipt. Het is vanzelfsprekend dat je……… Geef een paar keer aan ‘het is toch vanzelfsprekend’ toe en voor je het weet stress je weer door de dagen heen.

Een belangrijk wapen tegen stress is dan ook bewust leven. Neem op gepaste tijden een moment om even stil te staan; waar ben ik nou helemaal mee bezig. Denk na over wat echt belangrijk is en doe die dingen goed. Kijk ook goed naar minder belangrijke dingen en onnodige dingen. Schrap wat onnodig is en vul deze momenten met betekenisvolle en liefst ontspannen zaken.

Stressreductie; dat kun jij ook

Ik weet wel toen ik voor het eerst op deze manier nadacht bevloog mij het gevoel; maar dat kan helemaal niet. Ik was docent filosofie en ik had dagen in de week tekort. Als enig filosofisch vakdocent op een school gaf ik het vak vorm, ontwikkelde al het toetsmateriaal, examenvoorbereidingen en meer. Ik was in mijn eentje de complete vakgroep. Dat was het moment dat ik begon na te denken; zo kan het niet langer. Maar waar moest ik tijd vandaan halen om de werkdruk en stress te verminderen? Met gepaste stappen tegelijk werken was het antwoord. Nee het was niet tot mijn verbazing maar het was gewoon logisch zoals voor alles; oefening baart kunst! Door vol te houden lukte het. Wil je echt stress reduceren dan heb je maar één taak: je moet het doen!

De tarot

Heb je behoeft aan ondersteuning en het verminderen van stress of wil je eens verder spreken. Heb je behoefte aan meer greep op jouw leven. Wil je beter keuzes maken en meer richting hebben. Voor antwoord en advies help ik je graag verder met een tarotconsult of tarotcoaching.

Deel dit artikel op social media

Schrijf je in voor de Rowanberry nieuwsbrief!

Rowanberry tarot

Eens per maand nieuws, tips & exclusieve aanbiedingen in jouw mailbox

De Rowanberry nieuwsbrief verschijnt ongeveer eens per maand. Geen spam, geen fratsen, Rowanberry tarot gebruikt jouw e mail adres alleen voor de maandelijkse nieuwsbrief. Verder helemaal niet!