Aleister Crowley Thoth tarot

Geen enkel gesprek over tarot is compleet zonder de Aleister Crowley Thoth tarot (12 oktober 1875 – 1 december 1947)

Kunstzinnig is het tarot deck een meesterwerk, geschilderd door Lady Frieda Harris (13 August 1877 – 11 May 1962). Om als tarotcoach en counselor met de Thoth tarot te werken is het een complex een diep esoterisch tarot deck.

De Thoth tarot vraagt niet alleen kennis van Egyptische en oosterse mythen maar ook kennis van qabalah, astrologie en alchemie. Je hoeft geen astroloog of alchemist te zijn om met de Thoth tarot te werken maar enige kennis van zaken is wel nodig om dit tarot deck volledig te begrijpen.

Aleister Crowley

Aleister Crowley geniet een strenge opvoeding. Dit verklaard deels zijn rebelse karakter. Aleister Crowley werd verguisd maar was ook geliefd. Hij stond bekend om zijn humor waarmee hij ook tegen het zere been kon schoppen. Crowley is geliefd en verguisd en dat maakt hem tot één van de meest boeiende personen uit de occulte geschiedenis van de twintigste eeuw.

Lady Frieda Harris

Lady Frieda Harris is een gerespecteerd kunstenares maar tegenwoordig het meest bekend vanwege het schilderen van de Aleister Crowley Thoth tarot. en getrouw met Percy Harris die parlementariër was bij de liberale partij.

Frieda Harris was zelf geen occultist zoals Crowley maar ze was gefascineerd door de persoon Crowley. Aleister Crowley drenkte zichzelf graag in een esoterisch mysterieus imago en dat sprak Harris erg aan. Aleister Crowley was van plan om een traditioneel tarot deck te vervaardigen. Het was Lady Frieda Harris die Aleister aanmoedigde om vooral vanuit zijn occulte en magische kennis te werken. Dit resulteert in het vervaardigen van één van de meest illustere en esoterisch rijke tarot decks.

Na de dood van haar man verlaat Lady Frieda Harris Engeland om een rustig en teruggetrokken leven te leiden in India.

De Thoth tarot

De Thoth tarot is een gezamenlijk project van Aleister Crowley en kunstenares Lady Frieda Harris. Het zou een project van enkele maanden worden maar uiteindelijk duurde het vijf jaren voor het tarotdeck klaar was. Het resultaat mocht er zijn. De Thoth tarot is een diep esoterisch en symbolisch rijk tarot deck. De vormgeving is van hoog niveau. Vanuit een kunstzinnig perspectief staat de Thoth tarot op eenzame hoogte.

Samen met de Rider waite Smith tarot is de Thoth tarot de moderne standaard geworden van de moderne tarot decks. Er zijn een aantal opmerkelijke verschillen. Aan de Thoth tarot ligt een duidelijk andere Levensfilosofie ten grondslag. Ook put het deck uit een rijker palet aan mythen, vooral Egyptische dan de Rider Waite Smith tarot.

Werken met de Thoth tarot

De Thoth tarot is een complexe tarot. De symboliek is duidelijk abstracter dan van de meeste andere tarot decks. Zo zijn er op de kleine arcana geen personen en taferelen maar abstracte en numerieke symbolen afgebeeld. Dit maakt de Thoth tarot wat minder toegankelijk dan andere tarot decks. Enige kennis van astrologie en qabalah helpt je sneller op weg met de Thoth tarot. Zonder enige kennis van astrologie en qabalah zul je de diepgang van de Thoth tarot niet goed begrijpen.

De Rider Waite Smith tarot is voor veel tarotcoaches en counselors en ook voor mij een echt werkpaard. Maar de Thoth is voor mij zeker een deck om met regelmaat te gebruiken en voor verdieping van kennis. Voor professioneel werk met de tarot is het belangrijk om de belangrijke moderne peilers van de tarot goed te beheersen. Het kunnen werken met Rider waite Smith tarot en de Thoth tarot maakt het mogelijk om met nagenoeg ieder modern tarot deck te kunnen werken.