Tarotkaarten

Iedereen die iets met tarotkaarten doet komt met de Rider Waite Smith tarot in aanraking. De Rider Waite Smith tarot is wereldwijd het meest bekende en meest gebruikte tarot deck. En dat is niet voor niets!

Ik gebruik de Rider Waite Smith tarot om een aantal redenen:

  • De Rider Waite Smith tarot is helder en duidelijk.
  • De Rider Waite Smith tarot is symbolisch rijk.
  • De Rider Waite Smith tarot is een ontzettend fijn tarot deck om als tarotcoach en counselor mee te werken.

De Makers

De Rider Waite Smith tarot is genoemd naar de makers van het tarot deck en de eerste uitgever. Opvallend staat de naam van de kunstenares die de tarotkaarten heeft geschilderd achteraan: Pamela Colman Smith (16 februari 1878 – 18 september 1951). Pamela Colman Smith heeft voor haar wek naar mijn mening niet de waardering ontvangen die zij verdiende. Voor een erg laag bedrag van 3 shilling per dag heeft zij de kaarten geschilderd. Haar opdrachtgever Arthur Edward Waite (2 oktober 1857 – 19 mei 1942) moet krap bij kas hebben gezeten of een vrek zijn geweest om dit aanbod te doen. Pamela schrijft ook in haar brieven dat zij een erg grote schilderklus heeft aangenomen voor erg weinig geld. En dat voor een opdracht waarbij zij het meest gebruikte tarot deck ooit zou schilderen. Dat is geen geringe prestatie!

Het werk van Pamela Colman Smith

Hoewel Pamela Colman Smith het werk in opdracht heeft gemaakt kun je wel stellen dat zij het is geweest die dit tarot deck zo succesvol heeft gemaakt. Een van de redenen is de herkenbaarheid van het deck. De schilderstijl is eenvoudig bijna stripachtig. Veel taferelen op de kaarten ogen pseudo middeleeuws. Toch deert het de meeste tarotcoaches en counselors niet dat de kaarten eenvoudig ogen. Er zit een ongrijpbare aantrekkelijkheid en herkenbaarheid in dit tarot deck waardoor veel tarotcoaches er zo ontzettend graag mee werken.

Een van de redenen van die aansprekende herkenbaarheid is dat Pamela Colman Smith het deck heeft geschilderd geïnspireerd op bekende personen en bekende landschappen in en rondom Londen. Zo is de eerste tarotkaart “de Dwaas” geïnspireerd op een bekende theaterpersoon Edward Craige. De poncho die deze dwaas draagt is een bestaande theateroutfit uit een Shakespeare voorstelling. De hond die de dwaas vergezeld is terug te vinden op een aantal foto’s van Pamela Colman Smith. Ze schildert hem exact springend als op één van de foto’s.
De zwarte kat die voor de Koningin van staven zit is een portret van haar eigen kat Snufles.
De tuin van Pentagrammen negen is een bestaande tuin rondom een huis in de omgeving van Londen.
Zo vinden we nog heel veel verwijzingen uit de wereld om Pamela heen. Dat Pamela bestaande dingen heeft gekozen om vervolgens diep symbolische afbeeldingen te schilderen spreekt ontzettend aan. Dat maakt dat de tarot niet alleen symbolisch en esoterisch rijk is maar gelijktijdig ook erg praktisch is gebleven.

De tarotkaarten zijn zoals gezegd in opdracht geschilderd voor Arthur Edward Waite. Dat betekent dat de tarot op zijn aanwijzingen is gemaakt. Hoe de communicatie tussen de twee is gelopen en wat ze precies hebben besproken is niet bekend. Waite is één van de kopstukken van de Golden dawn en was een autoriteit wat esoterische kennis betreft. Waarschijnlijk heeft Pamela Colman Smith wel veel vrijheid in haar opdracht gehad. De tarotkaarten zijn namelijk kenmerkend voor haar schilderwerk.

Omdat Pamela Colman Smith in die tijd zelf ook lid was van de Golden Dawn, kun je er van uitgaan dat er tenminste overleg is geweest tussen Waite en Smith. Ze zullen zeker gesprekken hebben gehad over de symboliek en het karakter van de afbeeldingen op de tarotkaarten.

De Rider Waite Smith tarot vandaag

Het tarotdeck is in 1909 voor het eerst uitgegeven. In die tijd kon men niet vermoeden dat de Rider Waite Smith tarot het meest gebruikte tarot deck ooit zal worden. Nu ruim honderd jaar later is de Rider Waite Smith tarot nog steeds ontzettend populair onder tarotcoaches en counselors. Beginners met tarot houden van de directheid en duidelijke afbeeldingen. Professionals houden van dit tarot deck vanwege de diepe symboliek en de goede toepasbaarheid in readings en ander tarotwerk. De Rider Waite Smith is de basis en inspiratiebron voor de meeste moderne tarot decks die sindsdien zijn ontworpen.

Het werkpaard voor moderne tarotcoaches

Er zijn sinds de Rider Waite Smith ontzettend veel tarot decks ontworpen en uitgegeven. De één nog schitterende geschilderd dan de ander. De Rider Waite Smith tarot is tot vandaag een echt werkpaard onder de tarot decks en wordt door de meeste tarotcoaches en counselors nog steeds ontzettend veel gebruikt.