Mediteren doe je zo

Mediteren is ontzettend goed voor je. Je komt geestelijk tot rust. Je krijgt een betere mentale focus. Je komt dichter bij je zelf.

Meditatie verminderd stressklachten en angsten en helpt bij een betere nachtrust. Omdat je op je ademhaling let gaat je lichaam op allerlei terreinen beter functioneren. Ook lichamelijk is mediteren goed voor je. Zo kan meditatie ook helpen bij hoge bloeddruk en chronische pijnklachten.

Redenen genoeg om vandaag nog te starten met meditatie. Dat kun je heel gemakkelijk met de volgende oefening.

Basismeditatie oefening

Veel mensen vinden het prettig om zich even op meditatie voor te bereiden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te beginnen met een aantal yoga oefeningen. Deze kun je bijvoorbeeld zelf leren vanuit een (gratis) yoga app op je telefoon of via een youtube filmpje.

Mediteren in een stoel

Wanneer je bent voorbereid dan is het belangrijk om een gemakkelijke houding aan te nemen. Veel mensen mediteren in een kleermakerszit maar dit hoeft niet. Zitten in een goede stoel of liggend op een comfortabele plek werkt net zo goed. Wanneer je dit prettig vindt kun je zachtjes ontspannende instrumentale muziek op zetten tijdens je meditatie.

Wanneer je echt gaat starten met je meditatie sluit je je ogen. Adem vervolgens rustig in door je neus. Houd je adem één tel vast en adem vervolgens rustig uit door je mond.

In het begin kan het helpen om te tellen tijdens het ademhalen als je mediteert. Een vuistregel is om vier rustige tellen in te ademen, één tel vasthouden en vervolgens vier rustige tellen uitademen. Wat jij prettig vind en wat past bij jouw lijf.

Zorg er voor dat je door je neus en laag / diep inademt. Dit betekent dat tijdens het inademen niet je borstkas maar voornamelijk je buik opzet. Dit is een zogenaamde buik ademhaling. Voor een goed en optimaal effect van je meditatie is het zaak deze ademhaling met gesloten ogen een poosje vol te houden. Als je dit op de juiste manier doet zul je merken dat je zowel lichamelijk als mentaal rustiger wordt.

Mediteren, voorstellen en bekrachtigen

Om de meditatie extra positief effect te geven kun je visualiseren. Visualisatie is niets meer en niets minder dan jezelf iets heel levendig voor te stellen. Sommige mensen zien hun visualisaties letterlijk voor zich alsof het een droom is. Anderen hebben er niet meer dan een gevoel is idee bij in hun hoofd. Al die manieren zijn goed. Het gaat or om hoe “iets levendig voorstellen” bij jouw werkt.

Je kunt jezelf levendig voorstellen ofwel visualiseren dat je tijdens de inademing alleen licht, zuiverheid en positiviteit binnen laat. Je kunt je ook voorstellen dat dit licht. De positiviteit en deze zuiverheid je hele lichaam en geest reinigt en visualiseert tijdens de meditatie. Tijdens het uitademen kun je jezelf voorstellen dat donkere wolken en negativiteit je lichaam verlaten. Ben je eenmaal ontspannen dan kun je visualisatie inzetten voor gerichte meditatie.

Je kunt meditatie gerichter maken door het mediteren te koppelen aan een doel of voorstelling. Vaak wordt visualisatie of een affirmatie gebruikt tijdens de meditatie. Wanneer je gericht wilt mediteren doe dit dan niet direct. Sluit je ogen en breng je ademhaling eerst gedurende een paar minuten op orde. Je zult merken dat je daardoor ontspant.

Wanneer je ontspannen bent kun je jouw meditatie richten.Je kunt dit doen door visualisatie. Wanneer je als doel hebt om ongelooflijk mooi viool of saxofoon te spelen dan kun je jezelf in die situatie voorstellen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je de sterren van de hemel speelt voor een uitzinnig publiek. Ben je op zoek naar een baan dan kun je jezelf in jouw toekomstige functie visualiseren.

Visualisatie is een ontzettend krachtige methode om je doelen in het leven te bereiken. Om optimaal te leren leven. Je kunt in principe van alles visualiseren. Van levensgeluk tot gezondheid, een goede baan, succesvol ondernemen, noem maar op. Deze visualisatie kun je vervolgens koppelen aan een affirmatie. Affirmatie betekent kortweg iets bevestigen en versterken en duidt daarbij meestal op positieve gedachten. Een eenvoudige algemene affirmatie kan zijn “Ik sta open voor alle inspiratie en inzet die nodig is om min doelen te halen” of nog korter en bondiger “Zo is het en zo zal het zijn”.

Regelmatig mediteren is effectief

Meditatie werkt het beste wanneer je regelmatig mediteert. Dagelijkse een half uurtje meditatie is natuurlijk een ideaal, maar ook als je twee keer per week tien minuten vindt om te mediteren heeft dat ook effect. Voor meditatie geld net als voor alles: oefening baart kunst. Met een vaste regelmaat en als het kan dagelijks mediteren helpt dus beter dan onregelmatig en maar af en toe mediteren.

Meditatie kan je leven verbeteren. Het oefenen van een rustige buikademhaling en het tot rust brengen van je gedachten is op zich al heilzaam. Maar koppel je meditatie ook aan een doel dan helpt meditatie om je doelen beter te bereiken.

Na de meditatie

Soms zegt men dat meditatieve gedachten het universum in worden gestuurd en dat het dan automatisch wat wordt met jouw wensen, doelen en gedachten. Dat is een overtuiging die ik graag een beetje nuanceer. Als je na het mediteren op de bank blijft zitten niks doen, dan gebeurt er ook niks. Ga je na de meditatie verder met jouw leven en aan de slag met jouw doelen; dan helpt goede meditatie je echt voortreffelijk. Meditatie maakt je mentaal en fysiek beter en je wordt effectiever in de dingen die je doet.

Verantwoordelijkheid

Kies je doelen zorgvuldig. Gebruik meditatie altijd positief. Overleg bij gezondheidsproblemen altijd met je huisarts of het voor jouw ook verstandig is om te mediteren. Voel je je somber, overspannen of heb je mentale problemen, overleg dan eerst met een behandelaar.

Verwacht niet het onmogelijke van meditatie. Niemand heeft automatisch geluk, rijkdom en liefde bij elkaar gemediteerd zonder daar zelf ook aan te werken. Houdt je doelen realistisch. Je kunt mediteren dat je professor bent…… maar als je een hekel aan studeren hebt…….

Deel dit artikel op social media