Appelbloesem; tijdens Beltane staan de fruitbomen in volle bloei.

Beltane is een Keltisch feest dat helemaal in het teken van vruchtbaarheid en het leven staat. Beltane is hiermee de tegenhanger van Samhain dat in het teken van de dood staat. Beltane valt tegenwoordig op 1 mei. In vroeger tijden was Beltane het feest van dansen rond de mei paal, Beltane vuren en wilde vruchtbaarheidsfeesten; Beltane heeft een roemruchte geschiedenis.

Beltane is de tegenhanger van Samhain. Het moment van Samhain valt wanneer de natuur (ogenschijnlijk) sterft. Het is het moment van de doden en van voorouderverering.

Wonderlijke gebeurtenissen tijdens Beltane

Beltane is zoals gezegd de tegenhanger van Samhain en staat helemaal in het teken van het leven en de vruchtbaarheid. Ook dit was in de oude Keltische wereld een metafysisch moment, maar dan omgekeerd aan Samhain. Samhain is het moment dat de geestenwereld naar de mensen komt. Tijdens Beltane is het moment dat de levenden naar het elfen en dodenrijk kunnen reizen. De omgekeerde weg. Het is een dag dat je zomaar in wonderlijke situaties kunt belanden. In vroeger tijden geloofde men dat het ongeluk bracht wanneer een huwelijk tussen Samhain en Beltane werd uitgesproken.

Een hernieuwde viering van Beltane

Beltane is een feest dat in moderne hekserij en vooral Wicca opnieuw wordt gevierd. Beltane is daarmee terug van (nooit) weg geweest. In het christendom is Beltane duidelijk omgeturnd en wordt nu vooral gevierd als de paas en pinkstertijd. Het feest dat Jezus is opgestaan uit de dood (Pasen) en het moment dat (volgens de bijbel) de heilige geest bij de mensen komt (Pinksteren). Hiermee heeft de kerk duidelijk inspiratie geput uit het gegeven dat je tijdens Beltane naar het elfenrijk en dodenrijk kon reizen. Ook staan Pasen en Pinksteren net als Beltane duidelijk in het teken van leven. Zoals Beltane ieder jaar opnieuw de overwinning van de natuur op de winter of de dood is. Zo zijn Pasen en Pinksteren een christelijk antwoord dat na de dood het leven overwint.

Ben je meer geïnteresseerd in een oorspronkelijke viering van Beltane, dan voel je je waarschijnlijk meer thuis bij de betekenis zoals die in moderne hekserij en Wicca wordt ervaren. Het vieren dat de natuur helemaal tot leven is gekomen en dat de belofte van Ostara nu echt wordt waargemaakt.

Je kunt ook vandaag de dag op een heel oorspronkelijke manier Beltane vieren. Pluk een boeket (wilde) bloemen uit je tuin. Geef het boeket een mooie plaats in huis en bedank moeder aarde dat ze ook dit jaar alle leven schenkt. Ook zijn er botanische tuinen waar je bloemen mag plukken! Zoek online of er bij jouw in de buurt mogelijkheden zijn.

Het maken van een vuur of kampvuur is ook een kenmerk van Beltane In vroeger tijden joeg men het vee door kampvuren heen om ze te ontdoen van ongedierte. Stelletjes en pas gehuwden sprongen over een vuur om een goede vruchtbaarheid te krijgen. Vandaag kun je misschien beter een vuurkorf in je tuin aansteken en aardappels poffen.

In Nederland worden op verschillende plaatsen ook grotere traditionele / heidense vieringen van Beltane georganiseerd. Bijna altijd ben je van harte welkom als je aan één van deze georganiseerde vieringen wilt meedoen.

Het buitenleven breekt nu echt aan

Met Beltane breekt het buitenleven echt aan. De fruitbomen staan nu in volle bloei! De temperaturen worden nu zo hoog dat je regelmatig zonder jas naar buiten kunt. De dage lengen flink en in de natuur is alles weer groen. Het is de tijd om weer echt in de tuin aan het werk te gaan. Het zaaien van planten en groenten is nu achter de rug. Half mei is het echt tijd om te planten en moet je ook weer regelmatig tuinonderhoud plegen om de boel op orde te houden.

Deel dit artikel op social media