Zwaarden koning van de Rider Waite tarot

Zwaarden koning van de tarot is een denker. De tarotkaarten van zwaarden vallen onder het element lucht en lucht is het element van intellectueel bezig zijn. Verstandig redeneren en ratio. De zwaarden koning is ook het type van ‘streng maar rechtvaardig’.

De koning betekent archetypisch de volwassen manifestatie van de kleur. De betekenis van zwaarden koning van de tarot wijst dan ook op een volwassen denker, een verstandig mens. Iemand waar je voor wijze raad en bijstand op kunt varen.

Wie is deze man?

Om te bepalen wie deze koning is wil ik eerst een paar indrukken van deze tarotkaart bespreken. De kleur die op deze tarotkaart overheerst is blauw. De betekenis van blauw is op deze tarotkaart helderheid van geest. Blauw is letterlijk de kleur van de lucht en daarmee het element lucht. Het element van verstand en rationeel denken. Geen wonder dat de mantel van deze koning net als de lucht ook blauw is.

De blauwe lucht staat dan wel voor helderheid van geest, maar er zijn ook een paar grijze wolken zijn! Wolken die de helderheid (van geest) in de weg staan. Welke uitdagingen zijn er voor het denken van deze koning? Zwaarden koning is een type mens dat altijd aan het werk is met nadenken over oplossingen. De wolken die zijn gedachten vertroebelen wil hij oplossen met verstandige gedachten en besluiten. Zwaarden koning houdt niet van kleinigheden of oppervlakkige ingevingen. Hij is er voor zaken waarover gewikt en gewogen wordt.

De kleuren paars, rood, groen en geel zijn duidelijk in de minderheid. Paars, de kleur van de wijsheid maar ook macht, rood voor hartstocht en moed, groen voor voorspoed en geel voor creativiteit en optimisme. Al deze kenmerken zijn aanwezig bij zwaarden koning. Al deze verschillende invloeden staan wel onder de strenge controle van het bij zwaarden koning overmachtige rationele verstand.

We zien zwaarden koning zitten op een stenen troon. De betekenis van steen wijst vaak op vasthoudendheid en een onbeweeglijk karakter. Iemand met letterlijk rotsvaste overtuigingen. Het tweesnijdend zwaard houdt hij in zijn rechterhand, de zijde van het rationele en logisch denken. Net als staven koning lijkt zwaarden koning ook een actieve houding te hebben. Alsof hij elk moment op kan staan. Vogels in de lucht zijn van oudsher een symbool voor wijsheid en rijkdom aan ideeën.

De betekenis van zwaarden koning is die van een denker “de kleur blauw”. Laat het gezonde verstand zegevieren is de lijfspreuk van deze koning. Maar vergeet vooral de betekenis van de andere kleuren paars, rood, groen en geel niet bij de interpretatie te betrekken.

Zwaarden koning is streng en rechtvaardig

Streng maar rechtvaardig is de betekenis van zwaarden koning. Wie is deze persoon? Omliggende kaarten kunnen soms duidelijk maken naar wie de betekenis van deze tarotkaart wijst. De vraagsteller of iemand uit de omgeving van de vraagsteller?

Rationeel en logisch. Zwaarden koning wordt helemaal tureluurs van mensen met een fingerspitzengefühl, mensen die leven vanuit hun ervaringen en intuïtie. De beroepen waar je het staven koning type veel tegenkomt zijn boekhouding, onderwijs, recht en handhaving. In hun beroep hebben zwaarden koning types de neiging om zich erg strak aan de regels te houden.

In de privé sfeer is zwaarden koning iemand die bekend staat als verstandig, rechtlijnig en betrouwbaar. Sociaal gezien hebben deze mensen een les te leren om niet teveel vanuit hun verstand te leven. De regels zijn er om de mens te dienen en niet andersom.

De betekenis van zwaarden koning is niet typisch mannelijk. De tarot is met de koning en koningin nog steeds gendertypisch. Moderne tarot lezers stappen daar over heen en lezen de persoonlijkheden meer allegorisch. De eigenschappen worden vooral als karakters gezien en kunnen naar iedereen wijzen.

Het morele kompas van de tarot

Wat is de betekenis van deze koninklijke persoon voor jouw? Je kunt zwaarden koning zien als jouw morele kompas. Het kan zijn dat zwaarden koning iemand uit je omgeving is. Iemand die van morele betekenis is. Iemand die je ziet als leraar of voorbeeld. Een moreel kompas kun je ook zelf zijn. Dan wijst de betekenis van zwaarden koning op jezelf.

Wikken, wegen en nadenken over goed en kwaad hoort bij een moreel kompas. Nadenken kan richting geven over ‘het juiste’. Een moreel kompas kan ook stemmetje in jezelf zijn. Je innerlijke gevoel dat zegt dat iets wel of niet goed is. Zwaarden koning is een denker. Bedenk daarbij ook dat hoofd en hart in evenwicht moeten zijn. Dat is zeker het geval als het over moreel wikken en wegen gaat.

Is zwaarden koning het stemmetje in jezelf, of iemand uit jou omgeving? Zwaarden koning is in ieder geval iemand waar je op kunt rekenen. Een betrouwbaar fundament en rots in de branding. Sla het advies van zwaarden koning niet in de wind. Je kunt er bij zwaarden koning op vertrouwen dat het advies gewogen en zorgvuldig is.

Blijf bij morele keuzes ook altijd naar het innerlijke stemmetje in jezelf luisteren. Er zit bij rationele morele keuzes maar al te vaak een addertje onder het gras. Heel veel zaken kun je rationeel en logisch verdedigen als ‘juist en goed’. Maar met verstand alleen kom je er niet. Soms kloppen je afgewogen gedachten perfect, maar houd je er toch een naar gevoel aan over. Wat ga jij doen als blijkt dat het hart over het verstand moet regeren? Dat kan best moeilijk zijn voor zwaarden koning.

De schaduwzijde van zwaarden koning

Wanneer de energie van het element lucht blokkeert, dan komt de het strenge maar rechtvaardige karakter van zwaarden koning onder druk te staan. Wanneer het element lucht door donkere wolken wordt vertroebeld, dan kan zwaarden koning wreed en meedogenloos zijn. Iemand die de regels volgt ten koste van de rechtvaardigheid. Iemand die de regel boven de mens stelt. De les die zwaarden koning kan leren is om naast verstand ook het gevoel te laten spreken. Dit is de koning die vergeet dat hij niet alleen een ‘hoofd’ maar ook een ‘hart’ heeft.

Het morele kompas

Rechtvaardig, evenwichtig, nadenkend, niet over één nacht ijs gaan, het goede doen, eerlijk zijn, streng, recht door zee en betrouwbaar.

Deel dit artikel op social media