De maan, bekers zes en de prinses van schijven

Voor deze tarotlegging heb ik gebruik gemaakt van de Aleister Crowley Thoth tarot. Een eigenzinnig tarotdeck met verrassende inzichten.

Deze tarotlegging gaat over het volgen van je gevoel en met welke tarotkaart kun je dan beter beginnen dan met tarotkaart de maan.

Je gevoel volgen, soms is dat best lastig. Maar het loont wel om je gevoel een belangrijke plaats te geven. Ook bij keuzes waarvan je zou zeggen dat het verstand voorop moet staan.

Het gevoel is onbestendig

Gevoelens en emoties kunnen onbestendig zijn. Net als de maan, net als de getijden; altijd in beweging. De maan is net als het gevoel voortdurend in beweging. Soms een beetje onduidelijk en even zo vaak ook beangstigend. In maanlicht ziet alles er anders uit. Wat overdag helder en klaar is, dat is bij maanlicht zachter en diffuus. Het is anders en bevreemdend, net als de maan kan het gevoel en emotie bevreemdend en ook beangstigend zijn. Wandelend in maanlicht is iedere boom en iedere struik een monster. Je weet nooit precies wat er in het donker huist. Dat is het gevoel waar tarotkaart de maan over gaat. De maan op deze tarotkaart wordt bewaakt door de jakhalsgod Anubis, de Egyptische god van de ziel en daarmee ook van de dood. Het gevoel gaat voorbij het denken, voorbij het tastbare.

Wat je gevoel jou vertelt kan soms ook bevreemdend en beangstigend. Vooral wanneer het de spreekwoordelijke onderbuikgevoelens betreft. Gevoelens kunnen verterend zijn en aversie, ongenoegen en ook haat opwekken. En toch is het gevoel belangrijk als leermeester. Ook onderbuikgevoelens of gevoelens van onze donkere kant. Dat is ook waar tarotkaart de maan over gaat.

Vertrouwen op je gevoel, je emoties serieus nemen. Dat terwijl tarotkaart de maan je toch iets van onbestendigheid en angst geeft. Want wat te doen met die donkere gevoelens en emoties? Deze vraag is niet nieuw. Je kunt er boeken over vol schrijven. In het verhaal over dokter Jekyll en mr Hide komt de vraag prangend naar voren. Dokter Jekyll is een aardige man, maar hoe gaan we het aanpakken met Mr. Hide?

Bekers zes en het genieten

Gevoelens en emoties zijn niet van zichzelf gevaarlijk. Dat is toch wel de boodschap van bekers zes. Dit is een fijne tarotkaart van plezierige gevoelens. Deze tarotkaart draagt dan ook de naam genot. Dit slaat niet op oppervlakkig genot. Het gaat op bekers zes van de Thoth tarot over genot zoals we dat tegen komen bij de klassieke filosofen. Het leven draait om het ervaren van zoveel mogelijk genot en op het vermijden van pijn. Genieten kun je van mooie boeken, muziek, kunst, de natuur, goed gezelschap, mooi werk, goede daden doen. Genot is hiermee het genieten van het goede leven zoals bedoeld in de filosofie.

Bekers zes of genot is daarmee geen oppervlakkige boodschap van de tarot. Je moet uiteindelijk wel een goed gevoel aan jouw leven overhouden. Dat is ook een voorwaarde voor geluk. Je moet achteraf kunnen stellen: het is goed geweest en daar ben ik blij om. Gevoel speelt daarbij een belangrijke rol. Genot gaat dus ook over achteraf waarderen van wat je hebt gedaan, hoe je hebt geleefd en wie je uiteindelijk bent geworden. Als je goed kijkt zie je dat bekers zes van de tarot hier meer laat zien dan glimmende bekers of uiterlijke glans want in ieder van de zes bekers zit een slang opgerold.

De slang is in veel culturen een symbool voor wijsheid. En in het woord wijsheid ligt iets moois verscholen. Wijsheid is veel meer dan alleen verstand of kennis van zaken. In de betekenis van het woord wijsheid gaan verstand en gevoel samen; wijsheid gaat over een diepgaand en compleet begrip.

Bekers zes van de Toth tarot gaat dus over het genieten en het goede leven zoals je daarover in de filosofie leest. Of je nu Plato, kant of Sartre leest. Het goede leven is in de filosofie ‘het doen van de juiste dingen’. Dat gaat veel verder dan het ‘goede leven’ in de zin van een maaltijd en een fijn glas wijn.

Bekers zes vertelt je dat je echt tot leven komt met een goed leven. In de omstandigheden die jouw zijn gegeven, niet meer en niet minder, heb jij een opdracht in dit leven. Doe de juiste dingen, dat levert het grootste genot. Genieten van voldoening dat je het juiste hebt gedaan. Dat is onderwerp van een andere tarotlegging. Daar zijn ook bibliotheken over volgeschreven en één ding komt daarbij telkens terug: heb een doel in het leven en doe iets! Welk doel en wat te doen? Dat kan het onderwerp van een andere tarotlegging zijn.

De prinses van schijven; een werkzaam leven

Leef niet om te werken maar werk om te leven! Dat is volstrekt juist. Maar vanuit welk perspectief je het ook bekijkt; wat je dagelijks doet is nu eenmaal bepalend voor jouw leven. De prinses van schijven is hiervan een mooi voorbeeld. Deze prinses van de tarot staat symbool voor een lange reis die je in het leven hebt. De lange reis om uiteindelijk te worden wie je echt bent. Dat is hard werken. Schijven prinsen gebruikt daarvoor gezond verstand maar ook intuïtie, gevoel en emotie. De ramshoorns op haar hoofd zijn een symbool voor dit verhoogde bewustzijn. De kleuren op de tarotkaart van schijven prinses zijn vooral natuurlijke en aardetinten. Het blijft niet bij bewustzijn. Haar bewustzijn wordt vruchtbaar door er mee aan de slag te gaan: door te werken en een leven op te bouwen. Je vindt de wijsheid van schijven prinsen ook terug in “werk met je hart, hoofd en handen“. Dat is een levenslang karwei.

Symbolisch staat het moment van schijven prinses voor midwinter. De natuur op de achtergrond is nog in rust. Maar de wortels kleuren al en vertonen in hun kleur nieuw leven. Dat is in de natuur het moment van ontwaken. Midwinter is in de natuur het moment dat alles nog levenloos en dood is. Maar nu het diepste donker is geweest kan buiten het zicht in de aarde het leven ontwaken. Zo is het diepste donker de belofte en voorbode van het licht en het leven in de lente.

Schijven prinses staat voor de taken die jij in het leven hebt. Het leven waar je met lege handen aan begint. Je hebt alleen jezelf. Je wordt alleen geboren en gaat uiteindelijk ook alleen dood. Daartussen gaat het er om wat jij doet met de dagen die jouw gegeven zijn. Schijven prinses van de Thoth tarot roept je op om dat zuiver en goed te doen. Zoals de natuur in de winter de belofte van de lente en de warmte van de zomer in zich draagt. Zo draagt jouw leven de verwachting van de kansen die jouw gegeven worden. Aan jouw de taak om de juiste dingen te doen en het goede leven te leiden.

Dan heb je een taak om hart, hoofd en handen alle drie en in goede harmonie te gebruiken. Dat is een hele opgave maar het werken meer dan waard. Zo zijn bekers zes en schijven prinses van de Thoth tarot een oproep en een bevestiging om je gevoel niet uit de weg te gaan. Ook om jouw donkere kant te omarmen. Om jouw gevoel serieus te nemen en daar echt mee aan de slag te gaan. Wil je daar mee aan de slag dan kan een tarotconsult inzicht, inspiratie en perspectief bieden.

Deel dit artikel op social media