Zelf aan de slag met tarot

Misschien trek je af en toe een tarotkaart of doe je een online tarotlegging op een website. In je Google nieuwslijn komt regelmatig een tarothoroscoop langs.

Momenten genoeg waarop de tarot je aandacht krijgt. Maar of het allemaal wat is? De online tarotlegging blijft hangen in vage algemeenheden. De tarothoroscoop is al even onduidelijk als alle andere tijdschrift horoscopen.

Dat moet beter kunnen! Maar hoe ga je aan de slag als je tarotkaarten wilt leren leggen? Hoe leer je goed tarotkaarten leggen?

Tarotkaarten leren leggen

Wil je met tarotkaarten leggen aan de slag “leren werken met tarotkaarten” en er echt iets aan hebben! Dan is het beste begin: koop een goed boek, een tarot deck en ga er elke dag even mee aan het werk. Er zijn legio goede tarotboeken, zeker wanneer Engels lezen geen belemmering voor je is! Wanneer je er dagelijks een half uur tot een uur aan besteedt kun je al snel voor jezelf tarotkaarten leren leggen.

Pas wanneer je de tarot echt in de smiezen krijgt kom je er achter wat voor een fijn gereedschap het is. Wanneer je regelmatig oefent merk je dat het leren van tarotkaarten leggen erg veel te bieden heeft. Veel meer dan algemene vaagheden van het niveau tijdschrift horoscoop. Maar dat vraagt wel inspanning en tijd. Het goed leren leggen van tarotkaarten is niet iets dat je even doet. Geen cursus van tien lessen maar een proces van tijd en aandacht.

Een cursus tarot

Je kunt om tarot te leren ook kiezen voor een goede tarotcursus. Verschillende professionele werkers met tarot geven echt goede tarotcursussen. Je betaalt natuurlijk wel meer dan wanneer je een boek koopt. Daar krijg je voor terug dat je tijdens cursus interactie met een docent hebt en met medecursisten. Een tarotcursus heeft zeker wanneer je graag sociaal en in een groep leert meerwaarde.

Schriftelijke cursussen hebben meestal weinig meerwaarde boven een goed boek. Een schriftelijke cursus is vooral lezen, zelf leren en zelf opdrachten maken. Je krijgt wel feedback op je huiswerk. en er is vaak wel iets van een online portaal. Ook vind je soms instructiefilmpjes in een cursus maar die het je ook op youtube! Voor een schriftelijke cursus betaal je flink wat meer geld dan voor een boek.
Of dat een aantal huiswerkopdrachten waard is?

Een goede tarotcursus geeft je realistische verwachtingen. Na een cursus van tien lessen of een korte schriftelijke cursus “tarotmaster” worden die “professioneel” aan de slag kan is een illusie en een recept voor teleurstelling en brokken maken!

Een “erkende” opleiding tarotkaarten leggen volgen

Een officieel erkende opleiding voor het leren werken met tarotkaarten bestaat niet! Een erkende opleiding volg je in Nederland aan een mbo, hbo of universiteit. Deze opleidingsinstituten staan onder toezicht van het ministerie van onderwijs cultuur en wetenschappen. Daar vallen opleidingen en cursussen in de alternatieve sector niet onder. Erkenning van alternatieve opleidingen gebeurt door personen of verenigingen. In principe mag iedereen zijn eigen vereniging opzetten en richtlijnen voor een accreditatie of (zelf)erkenning opstellen. Dit maakt de erkenning voor alternatieve opleidingen erg dubbel. Feitelijk is deze erkenning niet meer dan de regels van de vereniging die deze erkenning zelf heeft bedacht. Vaak zie je dat dezelfde mensen die de opleiding geven ook een nauwe band hebben met de vereniging die de erkenning aanbiedt. Eerlijk gezegd is het niet meer dan een vorm van zelf erkenning!

Werken met tarot; een vak dat verder reikt dan tarot!

Wil je goed tarotkaarten leren leggen? Met een goed boek kom je zogezegd een heel eind. Is de tarot helemaal jouw ding en wil je er verder mee? Dan is het zaak alles te weten te komen wat met tarot te maken heeft. Dan is het leren werken met tarot niet meer “alleen iets voor jezelf”. Dan wordt tarotkaarten leggen een vak. Tarotkaarten leggen is dan plotseling een vak dat veel verder gaat dan alleen het leren leggen van tarotkaarten.

Wil je consulten gaan geven? Dan moet je ook verder kijken dan het leren leggen van tarotkaarten. Dan is het belangrijk om ook kennis te hebben van hulpverlening en advies. Het goed voeren van een gesprek tijdens een consult is al een vak op zichzelf! Voor al die belangrijke dingen die bij een consult praktijk komen kijken kun je wel natuurlijk wel een erkende opleiding volgen. Psychologie, maatschappelijk werk, theologie, pedagogiek…..enz.

Het mooie van officiële opleidingen is dat je tijdens deze opleiding mag je ook aandacht besteden aan keuze onderwerpen. Soms is het goed mogelijk om dan ook iets met tarot te doen. Natuurlijk wel binnen de kaders van de opleiding. Zelf heb ik tijdens mijn studie theologie de tarot bestudeerd bij minors psychologie en filosofie en in mijn afstudeerscriptie.

Echt aan de slag met tarot

Je komt met een goed boek een heel eind. Met goede literatuur kun je zeker tarotkaarten leren leggen. Wil je professioneel leren werken met tarot? Dan is mijn advies: Zorg dat je alles over tarotkaarten leert wat je te pakken kunt krijgen. Zoek een vakgebied waarbinnen jij de tarot wilt toepassen. Kies een vakgebied dat voor jouw het beste past bij het werken met tarot. Doe iets met begeleiding en hulpverlening. Volg daarin een erkende opleiding; ga leren en studeren aan een officiële mbo, hbo of universiteit! Leer alles over je passie voor tarot en kijk op een verantwoorde manier of je de tarot af en toe kunt inzetten bij een mooie minor of bij een keuzevak.

Boekentip:

  • Handboek Tarot geschreven door Hajo Banzhaf. Al jaren een goed geschreven standaardwerk in het Nederlands.
  • Holistic Tarot geschreven door Bennebell Wenn. Een lijvig en erg goed geschreven werk in het Engels.
Deel dit artikel op social media

Schrijf je in voor de Rowanberry nieuwsbrief!

Rowanberry tarot

Eens per maand nieuws, tips & exclusieve aanbiedingen in jouw mailbox

De Rowanberry nieuwsbrief verschijnt ongeveer eens per maand. Geen spam, geen fratsen, Rowanberry tarot gebruikt jouw e mail adres alleen voor de maandelijkse nieuwsbrief. Verder helemaal niet!