Tarotkaarten kunnen soms best spooky zijn

Wat doe jij als er tijdens het werken met tarot alleen maar nare en negatieve tarotkaarten tevoorschijn komen?

De tarotlegging lijkt wel een Halloween voorstelling. Bij het kijken naar de tarotkaarten bekruipt je een gevoel van: “dit is niet leuk meer” en “dit komt niet goed”!

Is dat terecht? In dit artikel wil ik je graag uitleggen dat het onterecht is, dat het best goed komt en dat de tarot niet eng is!

De tarot is niet eng

De tarot is geen eng, spooky of griezelig orakel. De tarot voorspelt geen dood of noodlot! De tarotkaarten zijn immers niet meer dan afbeeldingen! Dat neemt natuurlijk niet weg dat de afbeeldingen jou iets vertellen. Sommige tarotkaarten kunnen best confronterende dingen vertellen. Zo vertelt de duivel over alle dingen waar we ons zelf slaaf van maken. Drank, hebzucht, seksverslaving, gokken, gamen, negatieve gevoelens, eten. De duivel staat in de tarot voor de ketenen waarmee wij ons zelf vastbinden. dat kan best een enge confrontatie met jezelf zijn.

De tarotkaart van de dood is beslist geen omen voor een abrupt levenseinde. De dood is een symbool voor de voortdurende verandering. De voortdurende stroom van dingen die voorbijgaan en dingen die we kunnen verwelkomen. Het leven is immers onderhevig aan tijd en voortdurend in beweging. Er is voortdurend dood en wedergeboorte in je zelf en om je heen. Dat is niet eng of spooky, dat is het leven zelf. Dat is wat de tarot jou vertelt; dat is het leven zelf.
Wanneer je al wat ouder bent, dan kun je weemoedig terug denken aan je ik van 20 jaar geleden. Wie je toen was en waar die ‘ik’ van 20 jaar geleden toch is gebleven.
Wanneer de herfstbladeren naar beneden dwarrelen, dan heb je alleen nog maar herinneringen aan de zomer. Gelukkig, herfstbladeren zijn niet alleen een herinnering. Herfstbladeren zijn samen met het afscheid ook een voorbode voor het komende voorjaar. Alles is altijd in beweging, altijd verandering, voortdurend afscheid, voortdurend welkom.

Zwaarden negen is inderdaad een tarotkaart die naar mismoedigheid, negatieve gevoelens, zorgen en piekeren wijst. Maar ook nu is dit geen tarotkaart van het noodlot of onontkoombaarheid. In ieder mensenleven komen zorgen voor. Ieder mens heeft zijn eigen momenten om te piekeren. Af ten toe bij de pakken neerzitten hoort bij een mensenleven maar zorgen en angsten overwinnen evengoed. De tarot kan een gereedschap zijn om het leven weer op te pakken. Tarot is ook een spiegel om mee aan het werk te gaan, het leven weer oppakken. Tarot vertelt over je dieptepunten, zorgen en pijn. Maar tarot inspireert ook en geeft ook perspectief om het leven weer op te pakken en weer positiviteit en geluk te ervaren.

Werken met tarot is opbouwwerk

Met gezond verstand, goede intuïtie en een snufje levenswijsheid geeft de tarot je inzicht en meer greep op je leven. Of dat spooky en eng is? Het betekent in ieder geval dat de tarot niet alleen over de zonnige kanten van het bestaan gaat. Ieder mens heeft ook ook zijn of haar donkere dagen in het leven. Deze donkere dagen in het leven worden vertolkt door de donkere tarotkaarten. Tarotkaarten die vaak confronterend. Dat zijn tarotkaarten die veel mensen in een tarotlegging best wel eng vinden. Maar ben je in dan bang voor de tarot of voor jezelf?

Meer inzicht in de donkere kant van het dagelijks leven is spannend maar het kan je vooral helpen om je schaduwkant te ontdekken. Het is op die plek waar je antwoorden vindt op de lastige levensvragen. Die dingen waar je over kunt piekeren. Knagende vragen. Zaken die je eng vind en waar je bang voor bent. Ja dat is best wel spooky. Waarom sommige vervelende dingen jou altijd overkomen? Wie ben ik toch, dat ik altijd in dezelfde valkuilen trap? De tarot houdt je dan een spiegel voor en geeft ruimte voor levenslessen.

Tarotkaarten zoals de duivel, de dood en zwaarden negen kunnen je leren over jou valkuilen in het leven. Die dingen waar je altijd weer tegenaan loopt. De duivel is namelijk geen metafysisch eng monster maar gewoon dat knagende stemmetje in je. Dat je toch weer toegeeft aan die eetbui. Dat je de volgende ochtend toch weer met een knallende kater wakker wordt. Dat je altijd alles alleen maar voor het geld moet doen. Dat je bang bent voor dingen waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn. Dat je je telkens laat overhalen om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt. De dingen die je belemmeren om echt te leven.

De tarot kun je heel goed gebruiken om inzicht te krijgen in je donkere en schaduwkanten. Niet alleen voor inzicht maar vooral ook om aan het werk te gaan. De tarot kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën en een perspectief bieden om jezelf te overwinnen.

De enge en ‘spooky’ kaarten van de tarot zijn verdraaid behulpzaam!

Deel dit artikel op social media