De kluizenaar van de Rider Waite Smith tarot staat eenzaam op (grote) hoogte

De kluizenaar of heremiet van de tarot staat op eenzame hoogte. Het licht van zijn lantaarn staat voor de kennis en wijsheid die hij zich heeft toegeëigend.

De kennis en wijsheid is nu een houvast een licht in het donker waarop hij kan vertrouwen. Het is een licht dat je krijgt door hard werken. Geen innerlijke opborrelen van gevoelens maar een innerlijk weten door opgedane wijsheid en vaardigheid.

De kluizenaar is echter niet de eenzame asceet van de tarot. In dit blog een onverwachte kant van de kluizenaar of heremiet.

Het is eenzaam

Iedereen die de top in zijn of haar vakgebied heeft bereikt kan het je vertellen; het is eenzaam aan de top. Het spreekwoord is waar. Als je de beste in je vakgebied bent, dan ben je vaak alleen. Zo is het aan de top lastig om raad vragen. Je bent immers iedereen voorbij. Jij bent de meester in je vak. Jij staat op de hoogste positie. Of dit nu een kunstzinnig vak is zoals musicus of je staat bestuurlijk aan de top van een organisatie. Het maakt niet uit, het is een eenzaam gebied. Als je de top hebt bereikt, dan sta je er vanaf dat moment vaak alleen voor. Dat is de plaats waar de kluizenaar van de tarot zich ook bevind. Door inspanning en inzicht heeft de kluizenaar zijn positie bereikt. De kluizenaar of heremiet staat alleen op de besneeuwde bergtop.

Maar niet alleen de absolute top is een eenzame plek. Eigenlijk geldt dit voor iedereen die zijn hoofd moven het maaiveld uitsteekt. Iedereen die verder wil komen in het leven heeft kan zich bij tijd en wijle in de kluizenaar of heremiet van de tarot herkennen. Er zijn maar weinigen van ons die echt op de absolute top in hun vak staan. Er zijn heel veel mensen die vast en zeker besloten zijn iets van hun leven te maken en verder te komen in het leven. Ook in het laatste geval krijg je al met eenzaamheid te maken. Je werkt in een team en je bent ambitieus. Dan komt de dag dat je de leiding over het team krijgt. Plots verandert je positie. Was je tot dan toe één van de crew, je bent nu de enige die de leiding heeft. Je bent dan nog steeds één van de crew maar wel op een unieke plek. Het is niet meer zo dat je een collega even om raad vraagt. Het is eerder andersom. Vanaf dit moment worden er alleen vragen aan jou gesteld. Natuurlijk je bent nog steeds één van het team maar je bent ook een kluizenaar een eenling in jouw positie.

Tarotkaarten en carrière

Wanneer je in de tarot op zoek gaat naar tarotkaarten die te maken hebben met loopbaan en carrière maken denk je misschien niet meteen aan de kluizenaar of heremiet van de tarot. Maar veel mensen die zich omhoog willen werken in het leven voelen zich van tijd tot tijd wel degelijk een kluizenaar. De kluizenaar of heremiet is als tarotkaart vaak voorgesteld als iemand die door hard werken en meestal ook ontberingen zijn positie heeft bereikt. Hij is degene die zich heeft opgeofferd voor zijn positie. Dat is waar de kluizenaar of heremiet van de tarot over gaat! Deze kluizenaar of heremiet is niet de mens die zich afzondert en als een tikkeltje wereldvreemde wijsgeer door het leven gaat.

Ben je alleen in jouw positie, dan bestaat er altijd een kans dat je jezelf van anderen verwijderd. Dat kan nooit de bedoeling zijn. De echte topper in zijn of haar vak weet dat hij of zij alleen iets kan samen met anderen. Je bent een topper door hard werken maar ook een topper omdat het je is gegund. Gegund door degenen met wie je het samen doet! En toch slaat ook de eenzaamheid toe omdat je ook de enige bent in jouw positie! Vaak is de kluizenaar of heremiet de tarotkaart die wijst naar iemand als enige in zijn of haar positie.

De kluizenaar of heremiet van de tarot wordt vaak voorgesteld als een oude wijze man die zich met een staf bevindt op een eenzame plek. Hoe symbolisch voor de spreekwoordelijke kluizenaar. Maar in het echte dagelijkse leven wijst de betekenis van deze tarotkaart vaak naar iemand die midden in het leven staat.

De kluizenaar van de tarot staat midden in het leven

De Thoth tarot laat voor de kluizenaar een sterk afwijkend beeld zien. Voor mij een bijzonder inspirerend beeld. De kluizenaar of heremiet van de tarot is hier nog steeds een grijsaard maar hij is beslist geen grijze muis! De rode mantel wijst op een vurig en hartstochtelijk karakter. De kluizenaar is op de tarotkaart omringd door symbolen die wijzen op een productief leven. Verandering en uitdaging. Van het goede des levens genieten.

Thoth tarot de kluizenaar

De Thoth tarot laat voor de kluizenaar een sterk afwijkend beeld zien. Voor mij een bijzonder inspirerend beeld. De kluizenaar of heremiet van de tarot is hier nog steeds een grijsaard maar hij is beslist geen grijze muis! De rode mantel wijst op een vurig en hartstochtelijk karakter. De kluizenaar is op de tarotkaart omringd door symbolen die wijzen op een productief leven. Verandering en uitdaging. Van het goede des levens genieten.

Een mooie les van deze kluizenaar wordt afgebeeld door de driekoppige hond. Hij kijkt zowel achterom, opzij als vooruit. Vergeet je verleden of je afkomst niet maar leef in het nu, wees visionair, kijk vooruit! Het voelt als een open deur voor iemand die verder wil in het leven, hogerop wil komen of iemand die al een positie heeft bereikt. Vergeet nooit waar je vandaan kwam; het heeft je gemaakt tot wie je bent en nog steeds wordt.

De kluizenaar of heremiet is er voor wie verder wil!

De tarot is een mooie manier om jezelf een spiegel voor te houden. Waar ben je mee aan de slag? Welke prijs betaal je daarvoor? Welke dingen moet je, of wil je aanpassen? Iedereen heeft momenten in het leven dat hij of zij zich in de kluizenaar of heremiet van de tarot kan herkennen.

Tarotkaarten zijn niet vaag of onduidelijk. Ze voorspellen je evenmin een toekomst die in steen staat gegrift. Dat is ook typerend voor de kluizenaar of heremiet van de tarot. Deze tarotkaart wijst je er op dat je door werken, bespiegelen en door van het leven te leren veel kunt bereiken.

Als tarotcoach en counselor zie ik de kluizenaar of heremiet vaak als een spiegel om naar binnen te kijken. In een tarotgesprek wordt de kluizenaar of heremiet vaak een symbool voor de innerlijke adviseur en soms ook iemand die je even flink de waarheid zegt. De kluizenaar of heremiet is in een tarotlegging ook een echte signaalkaart die aangeeft hoe omliggende tarotkaarten kunnen worden geïnterpreteerd. -Hij is de spreekwoordelijke verhalenverteller die de tarotlegging richting en betekenis geeft. aan de andere kant voeden omliggende tarotkaarten in een tarotlegging ook heel vaak de betekenis van de kluizenaar.

Met tarotkaarten krijg je meer veel boven water dan in een gewoon gesprek. Tarot geeft je net even dat inzicht wat verder gaat. Een tarotconsult opent het perspectief dat je tot nu toe niet duidelijk genoeg zag.

Ben jij er klaar voor, maak dan een afspraak voor jouw persoonlijke tarotconsult.

Deel dit artikel op social media

Schrijf je in voor de Rowanberry nieuwsbrief!

Rowanberry tarot

Eens per maand nieuws, tips & exclusieve aanbiedingen in jouw mailbox

De Rowanberry nieuwsbrief verschijnt ongeveer eens per maand. Geen spam, geen fratsen, Rowanberry tarot gebruikt jouw e mail adres alleen voor de maandelijkse nieuwsbrief. Verder helemaal niet!