Je werkt elke dag aan de opbouw van jouw leven, je bouwt een leven op. School, studie, werk. Het opbouwen van zekerheden zoals geld, een huis en uiteindelijk de schaapjes op het droge hebben. Maar dan…

Deze tarotlegging begint bij de keizer. Tarotkaart de keizer als symbool voor het eigen leven als het eigen imperium. Het leven dat je opbouwt en waar je op vertrouwd. Je eigen leven als keizerrijk waarin jij de scepter zwaait. Maar wat als jouw imperium; jouw leven, relaties, familie, je carrière, sportprestaties, de studie of je bedrijf instort. Een tarotlegging om perspectief te bieden.

Ik ben de keizer van mijn eigen rijk

Deze tarotlegging begint met tarotkaart de keizer. De tarotkaart waarop je kunt bouwen: de keizer als rots in de branding. De keizer van de tarot staat voor wat je kunt bereiken. Jouw imperium! Bouwen op zekerheden is daarmee een belangrijk speerpunt van tarotkaart de keizer. Het verwezenlijken van je doel in het leven, ook wel jouw droom genoemd. Je gezin en familie, maar ook werken en bouwen aan jouw eigen leven. Dat kan een bedrijf zijn of een goede baan, maar ook een uitmuntende sportprestatie of degelijke muziek carrière. Jouw imperium is dat waarop jij het leven bouwt: jou keizerrijk. Op die manier kan iedereen over zijn of haar eigen leven zeggen: ik ben de keizer van de tarot.

Zekerheden hebben we nodig in het leven. Iets om op te bouwen. Iets om op terug te vallen. Weten dat het morgen ook goed is! Zekerheden, of zijn het luchtspiegelingen? Want; wat nu als de zekerheden in jouw leven weg vallen. Als dat wat je lief is, waar je passie naar uitgaat en wat je hart begeert er plotseling helemaal niet meer is? Dan valt jouw leven ‘jouw keizerrijk’ in duigen.

Het keizerrijk stort in

Bekers vijf van de tarot laat een persoon in rouw zien. Wie de persoon op bekers vijf is, dat blijft onduidelijk. Het kan een man zijn maar ook een vrouw. Het gezicht zien we niet. Iemand niet kunnen identificeren heeft op afbeeldingen en in verhalen vaak een betekenis. De persoon heeft opzettelijk geen identiteit. Op deze manier kan de persoon op de tarotkaart van bekers vijf iedereen zijn!

De persoon op bekers vijf is iemand die rouwt om wat verloren is gegaan. De twee omgevallen bekers zijn een symbool voor geleden verlies. Rouw is intens en bepaald je volledig. Wanneer je werkelijk in rouw bent, dan draait het leven alleen nog maar om het verlies dat je hebt geleden. Dan stort je hele leven in. De drie bekers achter je, daar heb je nu even geen tijd voor. En je hebt al helemaal geen oog voor de brug in de verte. De weg naar de thuishaven of bestemming op de achtergrond. Het is allemaal ver weg.

Nu ga je helemaal op in het verlies. Dat is het moment van bekers vijf van de tarot. Je wereld en jouw leven is ingestort. Jouw keizerrijk, jouw leven, alles waar jij op hebt gebouwd is in duigen gevallen. Je hebt totaal geen oog meer voor wat er nog wel om je heen is. Het is een begrijpelijke situatie die gelukkig tijdelijk is. Dat kun je op het moment van diepe rouw nog helemaal niet zien. Rouwen om verlies is een proces, er komt uiteindelijk een einde aan deze periode.

Vijf is een getal van onevenwichtigheid, een getal van verandering. Op deze dramatische tarotkaart wordt dit negatief vertolkt door iemand in diepe rouw om verlies. Maar de vijf van bekers vijf staat ook voor transformatie en groei. De hoop die deze tarotkaart ondanks het grote verdriet vertolkt zit in het detail! De twee rechtopstaande bekers achter de persoon in rouw. De brug en de weg naar de thuishaven. Ze worden nu niet gezien maar ze zijn er wel!

Traditie als fundament

Ooit zul je weer op moeten kijken. Weg van de omgevallen bekers. Kijken naar het leven. De laatste tarotkaart in deze tarotlegging is de tarotkaart voor richting en perspectief. De hogepriester is net als bekers vijf een tarotkaart met het cijfer vijf. Daarmee is de hogepriester een opmerkelijke tarotkaart.

Vijf staat voor hoop en inspiratie en de hogepriester is een tarotkaart die staat voor traditie. Traditie die bepalend is voor wie jij bent. Je groeit op in een traditie en maakt er deel van uit. Gezinsverband, sociale bedding, levensbeschouwing; belangrijke factoren die jou maken tot wie je nu bent.

Na een periode van verlies. Als er geen dromen zijn. Wanneer jouw leven is ingestort en al je dromen aan duigen liggen. Als je alles bent kwijtgeraakt. Geld en goed zijn verdwenen. Dan val je helemaal terug op jezelf. De hogepriester is in ons moderne bestaan geen tarotkaart die altijd wijst op godsdienstige traditie. Godsdienst is niet de enige traditie. Deze tarotkaart wijst vooral op de instituten waarbinnen wij zijn grootgebracht. De belangrijke ijkpunten in ons leven die ons maken tot wie wij zijn. De hogepriester van de tarot vertelt ons de lessen van onze afkomst, opvoeding en levensloop. Deze lessen bepalen voor een groot deel hoe we het leven zien; onze levensbeschouwing. Na een schokkende periode waarin zekerheden in het leven zijn weggevallen is afkomst, opvoeding en levensloop het fundament waarop wij weer terugvallen. We moeten het immers altijd doen met wie we zijn geworden!

Het getal vijf staat naast conflict en tumult dan ook ook voor groei! De hogepriester staat voor de traditie waarbinnen we zijn grootgebracht. Onze oorsprong en afkomst. Heb je alles verloren, dan is dat de plaats om tot rust te komen, te herstellen en opnieuw te bouwen. Dan ervaar je opnieuw dat er wel degelijk een fundament was in het leven; een zekerheid. Deze zekerheid zit in wie je bent geworden! Dat bepaald hoe je gedragen wordt in het leven ook als alle zekerheden wegvallen. Waar je vandaan komt en wie jij bent geworden is jouw uitgangspunt om opnieuw te beginnen.

De boodschap van deze tarotlegging is om terug te vallen op je fundament. Er komt een tijd om opnieuw te dromen.

Wil je verder kijken welk perspectief de tarot jouw biedt maak dan een afspraak voor een tarotconsult.

Deel dit artikel op social media