Jouw leven positief veranderen doe je stap voor stap

Veranderen, dat wil je soms zo graag. Gezonder eten. Minder alcohol. Meer bewegen. Vaker leuke dingen doen met familie of vrienden. Beter voor jezelf zorgen. Meer geld sparen. Hoe je dat succesvol doet…..

Voor de dingen die je juist meer of juist minder wilt doen zul je moeten veranderen. Vaak begin je met goede moed.
Ik wordt gezonder en vitaler. Ik ga met meer plezier werken! ik ga muziek maken. Ik ga sporten. Vol vertrouwen begin je aan jouw verandering en je bent oprecht enthousiast om ook succesvol te veranderen.

Hoe teleurstellend is het dan om na een paar weken en misschien al na een paar dagen te constateren dat het zo niet werkt. Dat moet je dus voorkomen! Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Positieve veranderingen

Om te beginnen moet een verandering positief zijn om te kunnen slagen. Dat betekent dat je concreet baat moet hebben bij jouw verandering. Het liefst ook redelijk snel, want veel veranderingen vragen ook veel doorzettingsvermogen. Daarbij is het namelijk de bedoeling van veel veranderingen, dat het na de verandering gewoon zo blijft! Een verandering zoals gezonder eten of meer plezier in je werk hebben zou een eenmalige verandering moeten zijn…..toch! Het is dus belangrijk om na te denken welk belang je bij jouw verandering hebt. Niet alleen wat betreft het eindresultaat maar vooral snel.

Bijvoorbeeld

  • Je wilt tien kilo afvallen. Dan kun je het eindresultaat nemen, maar voordat je dat bereikt zul je ook al positieven dingen merken. Die positieve dingen motiveren jouw om je doel te bereiken. Het iedere week langzaam zakken van het cijfer op de weegschaal bijvoorbeeld. Of dat je jezelf al vrij snel fitter gaat voelen van overgewicht kwijt raken en gezonder eten.
  • Je wilt minder of geen alcohol gaan drinken. Hiervan kun je heel gemakkelijk en snel positieve resultaten ervaren. Door niet te drinken slaap je beter en rust je beter uit. Niet drinken betekent ook geen kater. Op termijn wordt je gezonder, ga je er beter uitzien en val je waarschijnlijk ook een paar kilo af.
  • Je wilt gelukkiger worden op je werk. Je kunt dan beginnen met meer plezierige momenten te creëren met collega’s. Je kunt het gezelliger op je werkplek maken. Je kunt een lijstje maken zodat je begint met de minst leuke klussen zodat je dagelijks eindigt met de meest prettige klussen. Dan hebben de veranderingen meteen positief resultaat.
  • Je wilt een carrière switch. Plan vanaf het begin stappen en kleine successen. Zoals het vinden van een nieuw doel. Het vinden van de juiste cursus op opleiding. Het zoeken naar vacatures. Enz…

Waarom veranderen mislukt

Een belangrijke reden waarom veel veranderingen die mensen willen maken mislukken zit in de aanpak. Vaak zien mensen het grote plaatje van de verandering wel maar vergeten ze de kleine dingen. En ook bij verandering: het zijn de kleine dingen die het hem doen!

Maak veranderingen niet te groot! En als een verandering groot is: deel hem op in meerdere kleine veranderingen. Op die manier wordt een verandering overzichtelijk en heb je vaker succeservaringen. Deze ervaringen motiveren je op hun beurt om door te gaan en uiteindelijk de grote verandering jouw grote “succes” te bereiken.

Stapsgewijs veranderen lukt beter

Jezelf en je leven veranderen lukt beter als je grote veranderingen in kleine stapjes knipt. Als je gezond wilt gaan eten kun je natuurlijk je hele eetpatroon op de schop nemen. Grote kans dat je na een paar weken moet constateren dat ook deze poging weer is mislukt.

Wanneer je begint met één misschien twee elementen gelijktijdig te veranderen en dat een poosje vol weet te houden is de kans dat het lukt veel groter. Begin met iedere ochtend een gezond ontbijt. Schrap een week of twee weken later één snackmoment of wijzig dit moment van een ongezonde naar een gezonde snack. Houd in elk geval iedere kleine verandering een poosje vol. Dat werkt veel beter dan plotseling alles omgooien. Blijvend veranderen is evolutie en geen revolutie. Stap voor stap is de weg van succesvolle positieve verandering in je leven.

Veranderen en afvallen

Wat voor gezonder gaan eten werkt, dat geld ook voor diëten om af te vallen. Veel diëten zijn rigoureus. Ze schrappen een bepaald voedingsmiddel zoals koolhydraten of vetten of beperken calorieën rigoureus. Dat is lastig vol te houden. Werk liever stap voor stap naar een eetpatroon dat je blijvend vol kunt houden. Dat betekent evenwichtig en gezond matig en toch voldoende eten. Schrap om te beginnen een grote boosdoener als chips en chocola of vette snacks uit je voedingspatroon. Houd het een tijdje vol voor je de volgende stap zet. Blijvend veranderen en afslanken kun je succesvol doen maar alleen op een manier die je ook echt kunt volhouden. Een succesvolle verandering van eetgewoonte moet dus structureel zijn. Als je een paar weken streng dieet en vervolgens terugvalt in je oude eetpatroon ben je uiteindelijk slechter uit. Elke week een stap zetten en structureel volhouden is elke week winst en elke week een succeservaring. Op die manier kun je het effect van wat je doet ook beter monitoren en ervaren welke leefstijl goed bij jouw past. Je valt er niet in een recordtempo van af maar het resultaat is wel blijvend! Zo bereik je blijvend een succesvolle verandering. Zo ervaar je de verandering ook blijvend als positief.

Veranderen naar actiever leven

Wil je actiever worden! Voor elke verandering op het gebied van leefstijl geld dat, stap voor stap naar een doel werken, de meeste kans op succes garandeert. Wil je fit het weekeinde in dan is het een goed idee om vrijdagavond geen fles wijn open te trekken. Als je dat niet meer doet merk je al snel dat je zaterdagmorgen fitter bent. Na de ervaring van dat je eerste succes kun je de stap zetten naar meer succeservaringen en een actiever leven.

Veranderen voor je omgeving

Wil je meer voor je omgeving betekenen? Begin klein, doe iets voor een buur, een familielid of vriend en geniet van je succes. Dat werpt positief en motiveert je om blijvend te veranderen.

Veranderen van werk en carrière maken

Als je wilt veranderen van baan en carrière wilt maken! Om blijvend tevredener worden met je werk en jouw carrière kun je op dezelfde manier een stappenplan maken. Begin met kleine stappen waarin je nu in je huidige situatie al meer tevredenheid kunt ervaren.

Carrière maken doe je namelijk het beste door geluk en tevredenheid te ervaren in wie je nu bent en wat je nu doet. Veranderen vanuit een gevoel van tevredenheid en geluk werkt namelijk veel beter dan vanuit een gevoel van onvrede en frustratie. Dat is de eerste verandering naar een verbetering van jouw werk. Deze verandering creëert ruimte om op weg te gaan en een stappenplan uit te zetten naar structurele verandering. Werk dat beter bij je past. Een baan met meer inkomen. Zelfstandigheid en goed ondernemerschap in een eigen zaak….. enz

Succesvol positief veranderen is een stappenplan

Succesvol veranderen is niet zo moeilijk als het soms lijkt. Zeker niet wanneer je succes en positiviteit ervaart in het veranderproces. Je moet baat hebben bij een verandering. Veranderingen die je alleen maar in de weg zitten zijn nu eenmaal lastiger vol te houden.

Houd het bij succesvolle veranderingen en een realistisch stappenplan. Een stappenplan dat jouw de tijd geeft om een verandering vol te houden en de positieve effecten van de verandering te ervaren. Dat is de weg van succesvol jou leven veranderen.

Succesvol positief veranderen en coaching

Coaching kan je ontzettend goed helpen met succesvol en positief veranderen. Een functie van de coach is om iemand te motiveren en te helpen bij een succesvol veranderplan. Natuurlijk kan de omgeving ook deze functie vervullen. Een familielid zoals een broer, zus of ouder kunnen ontzettend belangrijk zijn. Net als goede vrienden of collega’s. Maar familie, vrienden en collega’s hebben ook een andere relatie met je. Ze zijn niet alleen maar jouw coach. Natuurlijk is het prachtig als je een omgeving hebt die je support! Dat is echt goud waard. Maar een coach kan net dat element aan jouw leven toevoegen dat een vriend of familielid niet kan. Dat is een professionele houden aannemen! En dat kan nu net zijn waar je behoefte aan hebt; iemand die jouw professioneel coacht!

Bij verandering kan een coach makkelijker lastige en pijnlijke punten ter sprake brengen. Een coach is vaak objectiever en (professioneel) minder bevooroordeeld. Een coach kan je op die manier helpen bij veranderingen die je anders niet of veel lastiger voor elkaar kunt krijgen. Coaching helpt!

Natuurlijk zoek je daarvoor de coach die bij jouw past. Het vinden van een coach die bij jouw past is hetzelfde als het veranderproces zelf; je doet het stap voor stap en zoekt de coach doe jouw op weg helpt jou verandering tot een succes te maken.

Deel dit artikel op social media