In het keurslijf zitten kan geluk in de weg staan

Ik ben mezelf kwijtgeraakt. Het is een veelgehoorde uitspraak tijdens coaching en counseling consulten. Soms wijst het op een beetje een bevreemdend gevoel, maar net zo vaak voelt het ook ronduit ontredderd. Waarom komt het juist nu zo veel voor? Is het de samenleving waarin wij opgroeien? Is het iets van deze tijd.

Tarotkaarten kunnen uitkomst bieden in de zoektocht naar jezelf. Of je nu de weg bent kwijtgeraakt in werk, studie, relaties, zingeving of anderszins, met tarotkaarten kun je jezelf een betekenisvol leven en geluk terugvinden!

Van jongs af aan in het keurslijf

Moderne mensen zijn al van kinds af aan op weg naar……..

De leerplicht is ooit ingevoerd om Nederlandse kinderen te laten opgroeien tot verantwoordelijke burgers. Tegenwoordig is de leerlicht vooral de manier om kinderen van jongs af aan cognitieve vaardigheden bij te brengen en op te leiden tot goede professionals.

Het onderwijs is geworden tot de plaats waar je uiteindelijk een vak leert. Van kinds af aan wordt je systematisch opgeleid om later een vak uit te voeren. Je krijgt lessen, je leert zaken en je wordt getoetst op je voortgang. Alles om later een beroep uit te oefenen en een bijdrage aan de maatschappij te leveren.

Heb je eenmaal je felbegeerde diploma of tenminste een startkwalificatie zoals dat heet, dan kun je aan de slag. Eenmaal aan het werk gaat het circus gewoon door. De druk om te presteren, het voortdurend verbeteren van jezelf, het levenslang opgeleid worden. Bijscholing, nascholing omscholing en nog meer scholing gaat als je werkt gewoon verder in een telkens sneller veranderende maatschappij.

Jezelf kwijt raken; verdwalen in het leven

Verdwalen in het leven is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Hoe moet je dan gelukkig worden?

Mensen werken vandaag in een snel veranderende maatschappij. Je moet je dus voortdurend aanpassen. De tijd dat je na school in werk terecht kwam dat je tot je pensioen deed is voorbij. Het werk dat je vandaag doet kan over tien jaar zelfs wel eens verdwenen zijn.

Opgroeien tot wie je bent is tegenwoordig best wel een dilemma. Je zit al van jongs af aan op school. Je kiest als vrij jong wie of wat je wilt worden. Maar eigenlijk hebben we geen idee hoe de wereld er over tien jaar uitziet! Je kunt alles worden wat je maar wilt. Het leven is maakbaarder dan ooit. En toch is dit het leven waar je ontzettend gemakkelijk in verdwaalt.

Iedereen wordt overweldigd door mogelijkheden. Maar hoe paradoxaal ook; in een wereld waarin je alles kunt worden is de kans dat je helemaal niks wordt in het leven de grootste bedreiging. De druk om te kiezen is overweldigend en gelijktijdig ook erg dwingend in het moderne westen. Als docent filosofie merkte ik dit vaak op bij mijn leerlingen. Jongeren voor wie de wereld aan hun voeten zou moeten liggen. Velen hadden vlak voordat ze aan hun havo of VWO examen beginnen nog geen idee wat ze wilden gaat studeren. In de jaren daarna is het er niet beter op geworden.

We leven in een wereld waarin je jezelf gemakkelijker kwijtraakt dan ooit. Het antwoord op vraag wie je bent en wat je wilt worden of nog nooit zo moeilijk geweest. Verdwalen in het leven daarentegen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Verdraaid jammer want dit staat een betekenisvol en gelukkig leven in de weg.

De weg terug naar jezelf

Jezelf terugvinden en echt jezelf kunnen zijn is een goed basis om echt gelukkig te worden.

Om jezelf terug te vinden is het tegenwoordig een goede en bijna een noodzaak om ruggensteun en ruggespraak te vinden. Iemand waarbij je jouw verhaal op orde kunt brengen. Dat is niet iemand die alles maar open laat en je vertelt dat je alles mag en kunt zijn in deze wereld. Dat is iemand die je kan helpen kaders aan te brengen. Iemand die kan spiegelen en jouw jezelf kan laten zien. Wat je wel bent en vooral je niet bent. Dat is een noodzakelijk inzicht om mee te leven; daar moet je gelukkig mee worden. Tegenwoordig is en grote behoefte aan iemand die je echt terug brengt bij jouw talenten en wat jij wel en niet kunt. Het leven heeft kaders nodig. Grenzen waarbinnen je gelukkig bent.

Tegenwoordig zijn teveel mensen op zoek in een wereld waar de mogelijkheden oneindig zijn. Leerlingen en studenten die hoppen van de ene naar de andere opleiding en studie. Professionals die na korte tijd afhaken en dan maar weer wat anders gaan doen. Dan leid je een leven als manus van alles. Maar een leven als manus van alles is niet voor iedereen een goed idee. De op zijn Engels “Jack of all trades and master of none” wordt maar al te vaak doodmoe en doodongelukkig van zichzelf.

Het is tijd dat veel mensen terugkeren op hun schreden. Terug naar wie ze echt zijn en daar hun leven en hun geluk op bouwen. Coaching en counseling kan daar ontzettend goed bij helpen en tarotkaarten zijn daarbij een schitterend en effectief gereedschap.

Zingeving en geluk

Een zinvol en betekenisvol leven komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zingeving hangt ook heel direct samen met geluk. Bijna altijd grijpen zingeving en echt gelukkig zijn in elkaar. Ben je gelukkig, dan hoef je niet te zoeken. Ben je op zoek naar geluk; dan is het lastig te vinden.

Over geluk gesproken. De filosoof Bertrand Russel stelt dat ergens in geïnteresseerd zijn belangrijk is om gelukkig te worden. Hij stelt dat wanneer je vooral met jezelf bezig bent je grote kans loopt ongelukkig te worden. Bezigheden zoeken, je ergens in verdiepen, dat draagt wel bij aan geluk. Je kunt interesse hebben voor een vak, een hobby, een sport, je medemens.

Jezelf terugvinden met tarot

Tarotkaarten werken als spiegel van de ziel wordt vaak door tarotcoaches en counselors gezegd. Dat maakt dat tarotkaarten heel effectief kunnen worden ingezet in consulten waarbij je op zoek bent naar jezelf. Tijdens een tarotconsult kan een tarotreading of tarot gesprek spiegelend worden ingezet. Je komt je ware zelf tegen.

De weg terug naar jezelf werkt bevrijdend. Je komt los van vastgeroeste patronen. Je voelt je niet meer afhankelijk van het keurslijf. Er komt weer ruimte in het leven en perspectief om te zijn en te worden wie jij bent en gelukkig te zijn!

Jezelf zijn en gelukkig leven

Pas wanneer je echt terug bent bij jezelf kun je optimaal leven. Zin en betekenis ervaren in de dingen die je doet. Het leven kan weer betekenisvol zijn! Geluk kan weer worden toegelaten. Reden genoeg om jezelf eens echt te vinden! De tarot kan ook voor jou een belangrijk gereedschap zijn! Voor een inspirerend tarotconsult help ik je graag verder.

Deel dit artikel op social media