De toekomst: die maak je zelf

Het leven in eigen hand hebben en zelf bepalen welke kant het op gaat. Niet meer geleefd worden door de agenda. Niet meer geleefd worden door de ander. Zelf bepalen welke weg je inslaat.

Jouw weg, jouw toekomst maak je zelf.

Wanneer dit een ver weg show lijkt. Wanneer je jezelf eerder herkent in het omgekeerde; dan is er werk aan der winkel. Want er is meer mogelijk dan het soms lijkt. Maar dan moet je wel in beweging komen en de regie nemen. Je kunt juw eigen toekomst maken. Hoe je dat doet…..

De toekomst is……

De toekomst voorspellen; het zou niet kunnen. En toch, het gebeurt zoveel vaker dan je denkt. De meester of juf die meewarig knikt en zegt dat het op deze manier nooit goed zal komen. Als je zo doorgaat eindig je nog op het slechte pad. Dat kun jij helemaal niet. Of juist de brave en goede leerling. Die word geprezen om zijn of haar zogenoemde talent. De meester of juf weet het zeker; jij gaat het nog heel ver schoppen.

Jouw toekomst is voor een deel onbekend. Sommige zaken heb je nu eenmaal niet in de hand. Ieder leven kent onvoorziene omstandigheden. Mensen die je supporten of tegenwerken. Dat kun je niet altijd allemaal voorzien. Maar toch! Hoe je jouw talenten inzet bepaald voor een groot deel hoe het leven uit zal pakken.

Je kunt de regie over jouw leven in eigen hand nemen. Zelf je beslissingen nemen; zelf de dingen doen. Zelf weten waar je morgen of overmorgen terecht komt. Daar is echter een belangrijke voorwaarde aan verbonden: Je moet het wel doen. Iets maken is werken. Of het nu brood baken, iets repareren of de dag van morgen is; je moet er mee aan het werk. Dat besef maakt jouw toekomst al een stuk maakbaarder.

Keuzes maken in het leven

Om jouw toekomst zelf te maken zul je je eigen keuzes moeten maken en je eigen beslissingen moeten nemen. Dat vergt zelfkennis en ook moed. Weten wat je wilt is een voorwaarde om zelf te kunnen kiezen. Maar ook zelfkennis die een stap verder gaat is een voorwaarde. Je moet ook goed weten wat je kunt en wat je niet kunt. Wanneer je daar de verantwoordelijkheid voor neemt, dan heb je een belangrijke hobbel genomen.

Weten wat je wilt en wat je kunt! Jezelf kennen, verantwoordelijkheid nemen en aan het werk gaan is een soort van gouden driehoek. Je kunt namelijk wel iets willen. Opera zanger of zangeres worden bijvoorbeeld. Maar wanneer je van jezelf weet dat je geen buitengewoon muzikaal talent bent dan wordt het een hopeloze zaak. Dan kun je jouw liefde voor het zingen prima kwijt in het koor van de lokale muziekvereniging maar een loopbaan als zanger of zangeres zit er dan niet in.

Ken jezelf en neem verantwoordelijkheid betekent aan het werk gaan. Jouw talent verpietert alleen maar als je op de bank blijft zitten netflixen. Kom in beweging en doe iets!

Kiezen, zelfkennis en daar de verantwoordelijkheid voor nemen. Daar begint de regie over jouw eigen leven.

De regie over jouw leven nemen

Wanneer je nadenkt over het nemen van de regie over je eigen leven, dan ervaar je hoogstwaarschijnlijk een tekort of helemaal geen regie. Je kunt natuurlijk ook puur tevreden met jouw leven. Dat kan ook ondanks dat je maar heel weinig zelf kunt bepalen. Het is jouw leven! Maar wanneer jezelf niet zoveel regie ervaart ontstaat er vaak onvrede over het eigen leven. De vraag naar meer zelfbepaling speelt vooral bij het ervaren van een tekort aan zelfbepaling.

Wanneer je een tekort aan regie over jou eigen leven ervaart, dan is het zaak hier goed over na te denken. Waar zit dit tekort? Is het werk of privé? En op welke onderdelen is je zelfbepaling?
Pas op het moment dat je goed weet waar jouw tekort aan regie over jouw eigen leven zit kun je er echt mee aan de slag. Dan kun je beginnen met het oppakken van de regie over jouw leven.

Dan ga je aan de slag om de leiding voor jezelf te nemen.

Manifesteren

Een mooie manier om te beginnen met de regie over jouw eigen leven te nemen is door te manifesteren. Soms wordt manifesteren voorgesteld als jezelf iets voorstellen, er op mediteren en heel zorgvuldig je wensen formuleren. Met de juiste mentale houding zou het dan automatisch goed komen.

Zelf heb ik een iets andere kijk op succesvol manifesteren. Mijn ervaring is dat succesvol manifesteren heel erg lijkt op wat mijn grootmoeder altijd zei “bid en werkt”! Als slotzin zei ze dan altijd: “vergeet vooral het werken niet“.
Deze oubollige uitspraak bevat wel degelijk een hele moderne wijze les. Je kunt om alles bidden, maar als je jezelf er niet voor inzet dan wordt het niks. Zo werkt het volgens mijn overtuiging ook met manifesteren.

En nu aan het werk

Voor een leven dat je zelf in de hand hebt moet je aan het werk. Dat betekent dat je stap voor stap de regie weer in eigen handen moet nemen. Dat doe je niet met een hele grote zwaai waarin je jouw leven plotseling helemaal omgooit. Veranderen werkt beter als evolutie dan als revolutie. Veranderen doe je stap voor stap.

Om te beginnen kun je een lijst maken van alle dingen waarin jezelf last ervaart of waar je geen regie over hebt.

  • Wat heb je niet in de hand?
  • Waar heb je te weinig eigen controle over?
  • Wat gaat er telkens fout?

Dat kan één ding zijn maar vaak zijn het meerdere zaken. Maar het in kaart brengen van het probleem is een belangrijke eerste stap. Neem hier ook even de tijd voor want het opschrijven van pijnpunten heeft vaak al een eerste therapeutisch werking. Het is een weg naar bewustwording.

Wanneer je in kaart hebt gebracht waar jouw punten van aandacht liggen; waar jij de regie over jouw leven mist dan kun je een stappenplan maken. Om hiermee te beginnen formulier je eerst wat je wilt.

  • Je mist controle over jouw dagelijkse agenda dus je wilt…..
  • Je bent financieel afhankelijk dus moet je meer……..
  • Je werk bepaalt jouw leven teveel dus je wilt meer…….
  • Je voelt teveel druk om tegemoet te komen aan anderen gaat werken aan…..
  • enzzz….. Wat is op jouw van toepassing……

De waarde van een coach

Als je wilt veranderen dan sta je daar maar al te vaak alleen voor. Je hebt wel support van familie, vrienden en misschien zelfs je werkgever. Maar iemand op afstand die onafhankelijk en toch betrokken kan helpen, daar schort het wel eens aan. Een coach is een waardevolle persoon als je echt aan de slag wilt.

Een coach is minder bevooroordeeld en heeft een professionele houding naar jou “de coachee” toe. Dat maakt dat je directer en effectiever kunt zijn. Een goede coach heeft ook een stevige opleiding achter de rug om mensen te begeleiden. Geen cursus van zes weken of een half jaar maar een degelijke opleiding. Een achtergrond in levensbeschouwing en zingeving, een opleiding psychologie of filosofie helpt ontzettend om goed te kunnen coachen. Maar een goede coach is vooral die coach die jou weet te raken en te inspireren om de goede dingen te doen!

Met coaching bereik je meer in jouw leven.
Boek jouw afspraak voor een tarotconsult

Coaching met tarot

Tarot is best wel een beetje out of the box. Zeker wanneer je nog met het beeld van flamboyante kaartleggers op kermissen rondloopt. Of je denkt dat tarotcoaches vage helderzienden zijn die met de doden communiceren……. dan is een tarotcoach heel anders.

Tarot zonder vage en onduidelijke fratsen is een prachtig gereedschap om succesvol te coachen. Je haalt informatie naar boven die soms diep in het onbewuste is weggestopt. Tarotkaarten verhelderen en werpen op een heel creatieve manier perspectief.

Nee coachen met tarot is niet wetenschappelijk. Maar het werkt wel ontzettend goed. Het is de jarenlange ervaring die mij leert dat je als tarotcoach op een hele positieve en creatieve manier ontzettend goede resultaten behaalt.

De tarot voorspelt je geen toekomst die in kannen en kruiken is. Tarotkaarten geven e wel een heel mooi perspectief of een palet aan mogelijkheden. Tijdens coaching met tarot kom je tot inzichten om wegen te bewandelen die je anders misschien nooit had gezien. Tarot geeft je inzicht, inspiratie om het leven in eigen hand te nemen. Tarot geeft een perspectief voor de toekomst waarin jij zelf de hoofdrol blijft spelen. Neem je verantwoordelijkheid want de toekomst; die maak je zelf!

Deel dit artikel op social media