Leiderschap

Leiderschap Wat maakt iemand een leider? Wanneer is iemand als leider in zijn element? Er zijn geboren leiders. Maar mensen kunnen ook worstelen met leiderschap. Mensen met leidinggevende posities worden soms als leider ondermijnd. Dat geldt zowel voor geboren talentvolle leiders als voor mensen die hun leiderschapskwaliteiten met hard werken hebben geleerd.

In je element zijn als leider?

Leiderschap zit van binnen! Een leider is iemand met kwaliteiten die hem of haar tot leider maken. Wat zijn jouw kwaliteiten als leider? Hoe herken je die kwaliteiten en hoe maak je deze kwaliteiten in jezelf wakker?

Leiderschap kun je leren. De één heeft hier meer behoefte aan dan de ander en niet iedereen leert het even gemakkelijk. Mensen zijn nu eenmaal verschillend. Maar als je eenmaal je zinnen hebt gezet op het ontwikkelen van jouw leiderschap, dan is er werk aan de winkel. Een leven lang leren! Leiderschap is een voortdurend proces van jezelf opnieuw ontdekken en ontwikkelen als leider. Omstandigheden veranderen voortdurend en als leider betekent dit dat je voortdurend mee verandert. Of je nu vanaf de basis je leiderschapskwaliteiten wilt ontwikkelen, als leider meer bij jezelf wilt komen of een ervaren leider in nieuwe situaties bent. De leerschool voor leiderschap is nooit voltooid.

Wanneer je leiderschap wilt leren of verder wilt excelleren als leider, dan is er een basisvoorwaarde die van belang is; je moet als leider in je element zijn! Jouw leiderschap moet bij jouw passen!

Leiders in soorten en maten

Net zoals je mensen in soorten en maten hebt, heb je ook leiders in soorten en maten. Ieder mens heeft zijn of haar eigen unieke talenten. Wil je een goede en succesvolle leider zijn dan is het zaak deze talenten als leider in te zetten.

De vurige en enthousiaste leider

Je hebt mensen die vanuit hun enthousiasme leiden. Leiders die het vuur in mensen wakker maken en opstoken. Leiders die inspireren en enthousiasmeren. Ben jij zo’n enthousiast type leider, dan vallen jouw leiderschapskwaliteiten onder het element vuur. Het element vuur is het element dat staat voor het vuur dat in ons brand. Als mens ben jij degene die graag van alles onderneemt. Dingen op benen zetten. Projecten opzetten. Nieuwe dingen bedenken. “Wat gaan we doen vandaag” zou jou lijfspreuk kunnen zijn.

Natuurlijk heeft ieder element zijn schaduwkanten. Wanneer je jouw vuurtje of dat van de groep waaraan je leiding geeft teveel op stookt, dan raakt het vuur van inspiratie en enthousiasme uitgebrand. Dan wordt vurig enthousiasme stagnatie en burn-out. Zorg er voor dat het vuurtje blijft branden. Dat vraagt zorg en aandacht. Soms moet je zelfs je enthousiasme een beetje temperen om het vuur levendig en brandend te houden.

De tarotkaarten die de leiderschapskwaliteiten van het element vuur het beste weergeven zijn de koning en koningin van staven.

Leiding geven vanuit je hart

De betrokken leider die oog heeft voor de groep waaraan leiding wordt gegeven. Je geeft leiding vanuit je hart. Natuurlijk gebruik je ook je hoofd maar voor jou is gevoel leidend. Dat uit zich in kwaliteiten als zorgzaam leiderschap en empathisch leiderschap. Je voelt je als leider ook begeleider. Je bent de rots in de branding waar iedereen bij terecht kan. Je begrijpt je personeel / werknemers. Je wordt gezien als de aangename en betrokken baas of bazin. Mensen op de eerste plaats en hart voor de zaak zou jouw lijfspreuk kunnen zijn.

De schaduwkant van dit type leider is dat je moet oppassen om niet soft en te meegaand te worden. Tenslotte heeft een leider ook autoriteit nodig en die moet je zo nu en dan doen gelden.

Dit type leider valt onder het element water. Water is het element van de emotie en het gevoel. Het zijn intuïtieve mensen die hun werk met veel liefde en betrokkenheid doen. Mensen die meer vanuit hun hart dan vanuit hun hoofd werken.

De tarotkaarten die overeenkom en met dit type leider zijn de koning of koningin van bekers.

De leider filosoof

Met de lijfspreuk het verstand op de eerste plaats geeft de leider filosoof leiding. De leider filosoof werkt vooral vanuit de ratio. Dit type mens wordt vaak als streng maar rechtvaardig gezien. Geordend en planmatig werken. Leiding geven vanuit redelijkheid en gezond verstand. Je hebt alles goed onder controle, werkt volgens de regels en daar houd je jouw team ook aan.

Het element dat bij dit type leider past is lucht. Lucht is het element van de ratio, het denken en cognitief bezig zijn. Verstand heerst bij dit type mens over gevoel.

De schaduwkant van deze leider is dat de regels worden gevolgd om de regels. Dit kan tot starheid en zelfs tot hardvochtigheid leiden. Er zijn situaties waarbij het hart over het hoofd regeren.

De tarotkaarten die bij dit type leider passen zijn de koningin en koning van zwaarden.

De praktische leider

De praktische leider is van het type; als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan! Deze lijfspreuk mag je bij dit type mens in positieve zin opvatten. Dit zijn de praktische en doelgerichte leiders. Het gaat vooral om resultaten! Vaak geven deze praktische leiders veel vrijheid en ruimte aan het team. Van tijd tot tijd de resultaten evalueren en de plannen en doelen bijstellen vinden ze wel belangrijk.

Het element aarde beschrijft dit type leider het beste. Aarde is het element van praktische en productieve mensen. De mensen die zich herkennen in dit type leider staan met beide benen op de grond. Hun werk is belangrijk maar meestal werken ze om te leven, ze leven niet om te werken.

De tarotkaarten die dit type leiders het beste beschrijven zijn de koning en koningin van pentagrammen.

Je kunt niet alles hebben in het leven

Bij sommige mensen zijn de elementen vuur, water, lucht en aarde in evenwicht. Maar meestal herkennen mensen zich toch overwegend in één soms twee elementen. Dat zijn de eigenschappen zijn jou het beste weergeven. Als leider is het belangrijk hier inzicht in te hebben. Je kunt als mens nu eenmaal niet alles hebben.

Zaak is dat je als leider inzicht hebt in jouw kwaliteiten en talenten en dat je deze optimaal in kunt zetten. Goede leiders gaan dynamisch om met hun kwaliteiten. Ze kennen hun eigen schaduwkanten en valkuilen en weten daarmee om te aan. Hoe je dat voor elkaar krijgt?

Tarot een spiegel voor leiderschap

Een goede leider kijkt van tijd tot tijd figuurlijk in de spiegel. Een goede leider laat zich van tijd tot tijd adviseren en als het nodig is zelfs flink de waarheid aanzeggen. Je moet jezelf als leider een spiegel voorhouden. Één van de manieren om dit te doen is werken met tarotkaarten. De tarot is een praktisch gereedschap. Tarotkaarten lijken op speelkaarten maar zijn symbolisch veel rijker. De afbeeldingen op tarotkaarten zijn betekenisvol. Tarotkaarten worden net als speelkaarten blind geschud en vallen (ogenschijnlijk) toevallig op hun plaats in een tarotlegging. De betekenissen van de afzonderlijke kaarten vormen een verhaal dat als spiegel fungeert. Tarotleggingen worden als erg zinvol ervaren omdat het verhaal dat kan worden verteld een bron van herkenning, inspiratie en zin is. Na een tarotlegging heb je meer zicht op de vragen die je hebt of het thema dat je wilt bespreken. Tarotkaarten kun je erg goed gebruiken voor counseling. Tarotkaarten zijn naar mijn mening als counselor, het beste gereedschap voor inspiratie, inzicht en perspectief.

Leiderschap kun je leren en verder ontwikkelen

Leiderschap bezitten is niet iets wat voor weinigen van ons is weggelegd. Natuurlijk zijn er geboren leiders en grote leiders. Maar ieder mens kan op zijn eigen wijze leiderschapskwaliteiten ontwikkelen. Nee, niet ieder mens heeft hier evenveel talent voor. Maar de talenten die je bezit kun je wel leren gebruiken inzetten! Eenmaal de weg van leiderschap ingeslagen is het zaak je leiderschapskwaliteiten te onderhouden en verder te ontwikkelen.

De kracht van Tarotcoaching voor leiderschap: Ontdek je ware potentieel

Tarotcoaching is een unieke en krachtige manier leiders om je ware leiderschapspotentieel te ontdekken en te ontwikkelen. In tegenstelling tot traditionele coachingsmethoden, die zich vaak richten op het analyseren van problemen en het ontwikkelen van oplossingen, gaat tarotcoaching veel verder en dieper in op de innerlijke wereld van de leider. Door middel van tarotkaarten en symboliek worden (toekomstige) leiders geholpen om hun onbewuste patronen, blokkades en drijfveren te identificeren.

Deze inzichten zijn essentieel voor het ontwikkelen van authentiek en krachtig leiderschap. Door te begrijpen wat je werkelijk motiveert en inspireert, kunnen je jouw leiderschapsstijl verfijnen. Je bent in staat om effectiever te communiceren met anderen en meer impact te maken op jouw omgeving.

Tarotcoaching bij Rowanberry tarot biedt een veilige en vertrouwde ruimte voor leiders om te reflecteren op hun ervaringen en te leren van hun successen en mislukkingen. De coachingsessies zijn online. Dat betekent optimale coaching zonder onnodige tijdsinvestering.

Coaching bij Rowanberry tarot betekent resultaatgericht leiderschapsvaardigheden ontwikkelen om jouw persoonlijke doelen te bereiken.

Tarotcoaching is een krachtige tool voor leiders die klaar zijn om naar binnen te kijken, te groeien en hun volledige potentieel te benutten.

Rowanberry tarot:

  • Helpt je jouw persoonlijke leiderschapsstijl te identificeren en de bijbehorende elementen te herkennen.
  • Belicht je sterke en zwakke punten als leider.
  • Geeft je inzicht in je valkuilen en patronen die je leiderschap beïnvloeden.
  • Helpt je om blokkades te overwinnen en je ware potentieel te ontvouwen.
  • Ondersteunt je bij het ontwikkelen van concrete acties en strategie om je leiderschapsvaardigheden te verbeteren.

Wil je meer weten over hoe tarotcoaching jou kan helpen om een betere leider te worden?

Maak vandaag nog een afspraak voor een consult bij Rowanberry Tarot. Resultaatgericht aan het werk met jouw uitdagingen en leiderschapsdoelen

Rowanberry Tarot: jouw gids op de reis naar bewust en krachtig leiderschap

Deel dit artikel op social media

Schrijf je in voor de Rowanberry nieuwsbrief!

Rowanberry tarot

Eens per maand nieuws, tips & exclusieve aanbiedingen in jouw mailbox

De Rowanberry nieuwsbrief verschijnt ongeveer eens per maand. Geen spam, geen fratsen, Rowanberry tarot gebruikt jouw e mail adres alleen voor de maandelijkse nieuwsbrief. Verder helemaal niet!