Groei is een natuurlijke toestand van succes.

Tijdens een vergadering grapte een collega eens: “ik zeg altijd maar; succes is een keuze!”. Het was een grap, maar deze grap viel niet bij iedereen in goede aarde. Mijn collega had dit niet mogen zeggen want het is een ongepaste grap! Maar gaan we daarmee niet te kort door de bocht? Mag je misschien stellen dat succes wel een keuze is?

Kiezen voor succes!

Of je kunt kiezen voor succes hangt naar mijn mening wel een beetje af van de definitie van succes. Wanneer je geboren bent met korte benen en weinig aanleg hebt voor sport, dan kun je dromen van een top carrière als hardloper, maar iemand met langere benen en een sportieve aanleg maakt toch echt meer kans.

Ik weet het sommige manifestatiegoeroes zeggen dat alles voortkomt uit de wens en uit de wil om iets bereiken. Dat is grotendeels waar. Dat komt vooral ook omdat veel mensen graag iets willen bereiken op een terrein waar ze al belangstelling voor hebben. Meestal zijn dat ook zaken waar ze goed in zijn. Ik ken maar weinig mensen die een droomleven dromen van iets waar ze totaal geen interesse of aanleg voor hebben.

Kiezen voor succes is op deze manier zeker een keuze. En de definitie van succes is voor ieder mens anders. De één droomt er van om CEO van een multinational te worden. De ander wil dolgraag een ambachtelijke bakkerij. Weer iemand anders houdt er van om tarotkaarten te leggen. Sommige mensen willen ontzettend graag treinmachinist of schipper worden. Een droom najagen, daar is niks mis mee. Voor succes kiezen is ook prima. Doen waar je hart ligt en waar je goed in bent is tenslotte een beslissing en daarmee is het ook een keuze!

Bid en werk

De woorden “bid en werk” komen regelmatig voor in mijn weblog. Niet omdat ik zo calvinistisch ben maar wel omdat ik de strekking er van denk te begrijpen.

Ieder succes begint bij een beslissing, een keuze! Je wilt iets worden. Je wilt iets ondernemen. Je wilt iets leren. Je wilt iets bereiken in het leven. Alles wat je wilt worden begint bij een wens waarna een beslissing en dus een keuze volgt om het ook echt te gaan doen. Vanaf de wens en de beslissing is het zaak om in beweging te komen. Dat is waar het vaak mis gaat! Veel mensen hebben prachtige wensen, mooie dromen en plannen in hun hoofd! Maar daar mag het niet bij blijven. Wanneer je op de bank blijft zitten met een vurige wens in je hoofd dan blijft het daarbij. Veel goede ideeën en prachtige plannen blijven in het hoofd zitten en worden nooit concreet. De eerste stap van een wens of droom naar een succes is altijd; kom in beweging!

Het leven is energie en beweging. Wil je ergens komen in het leven dan betekent dit altijd dat je in beweging moet komen. Begin met een wens, een gedachte. Neem een positieve houding aan en kom in beweging. Ga aan de slag ofwel; “bid en werk” en vergeet vooral het werken niet!

Succes en geluk

Bij succes denken we vaak aan een goede baan, een succesvolle zaak, roem, rijkdom en meer van dit soort woorden. Maar succes begint op een heel andere plaats; succes begint bij geluk! Wanneer je een plek vindt waar je gelukkig kunt zijn, dan is succes geboren. Dan volgt de rest bijna vanzelf. Een inkomen opbouwen. Fluitend naar je werk gaan. Dingen doen die je gelukkig maken. De vraag naar succes begint dan ook bij de vraag naar geluk. Om succes in het leven te hebben beantwoord je eerst de vraag: waar wordt jij gelukkig van?

Sommige topbestuurders uit het bedrijfsleven zijn dolgelukkig geworden door een overstap te maken naar het onderwijs om als docent voor de klas te gaan staan. Een Nederlandse chirurg is dolgelukkig geworden door een ander heel vak te leren en een eigen ambachtelijke patisserie te beginnen. Een productiemedewerker is vol passie gaan studeren en werkt nu als bedrijfsconsultant voor multinationals. Weer iemand anders speelt al van kinds af aan met treintjes en vindt zijn passie “niet geheel onverwacht” als treinmachinist. Succes is waar je gelukkig van wordt en dat is voor iedereen anders.

Echt succes is vooral; jouw succes!

Maar wat dan?

Het is gemakkelijk gezegd. Doen waar je hart ligt en waar je goed in bent. Maar soms is dat al verdraait lastig. Wat nu als je daar helemaal geen idee bij hebt? Je weet werkelijk niet wat je wilt met jouw leven. Je doet maar wat! Welke richting moet je dan op gaan? Er ligt een wereld van mogelijkheden en kansen voor je open maar dan moet je wel kunnen kiezen. Tijdens studiekeuze gesprekken en loopbaanbegeleiding is dit vaak een flinke hobbel om te nemen. Ieder succes begint bij de keuze om…… Maar dan moet je wel kunnen kiezen om in beweging te kunnen komen! Dat is het moment dat de coach en counselor soelaas kan bieden.

Counseling helpt ontzettend goed om de zaken op een rijtje te zetten. Een frisse kijk van buiten af. Een brainstorm en soms even op je nummer worden gezet. Een counselor kan je een spiegel voor houden. In een goede spiegel zie je wie je echt bent. Ga geen rondjes lopen in je eigen hoofd. Blijf niet hangen in vage gedachten en ideeën waar je niet uit komt. Zoek helderheid en inspiratie inzicht en perspectief!

Tarotkaarten en succes

Wanneer je op zoek bent naar jezelf en je roeping in het leven, dan zijn tarotkaarten een prachtig gereedschap. Tarotkaarten werken vraaggestuurd. De tarot houdt je een spiegel voor, geeft inspiratie, biedt inzicht en werpt een perspectief. Counseling met tarot is net even anders, verfrissend en verdraaid effectief. Wanneer je moeite hebt met kiezen in het leven kan counseling met de tarot daarbij helpen. Of wanneer je niet op je plaats zit in je studie of werk kun je met tarot een nieuw perspectief werpen.

Nieuwsgierig geworden, zet een eerste stap; als tarotcoach en counselor help ik je graag om te werken aan een succesvol leven.

Deel dit artikel op social media