Tarotkaart matigheid

Alles met mate! Dat is de eerste indruk die je hebt wanneer je de naam van deze tarotkaart leest. Matigheid of evenwicht is het toverwoord van de veertiende kaart van de grote arcana van de tarot. Is dit een versleten cliché of zit er toch meer achter deze betekenis?

Het kan niet anders dan dat de middenweg in het leven het beste is.” Aristoteles

Wie al te dapper is wordt roekeloos en wie niet dapper genoeg is zal een lafaard zijn. Wie teveel eet krijgt overgewicht en wie te weinig eet pleegt roofbouw op zijn lijf. En zo kun je nog wel even doorgaan! De tarot mag met tarotkaart matigheid en evenwicht een open deur intrappen; maar dan wel eentje waar we elke dag mee te maken hebben.

Op de tarotkaart zien we een engel afgebeeld die water van de ene naar de andere beker giet. Natuurkundig is de afbeelding bijzonder want de manier waarop dit wordt afgebeeld is volstrekt onmogelijk. Het mag dan wel een engel zijn die het doet maar toch. Als je op deze manier water van de ene naar de andere beker giet zal al het water op de grond vallen. Er komt geen druppel in de andere beker terecht! Misschien dat we het water als metafoor voor de moeilijkheid kunnen zien om evenwicht te bewaren.

Een praktische interpretatie van matigheid

De betekenis van deze tarotkaart heeft alles te maken met de juiste verhoudingen. Matigheid in alles. Matigheid als juiste hoeveelheid. Niet teveel en niet te weinig. Wanneer dit een levenshouding wordt, dan zul je uiteindelijk de kroon bereiken. Dan kabbelt het leven door. Stap voor stap langs het kronkelige pad van het leven op weg naar voltooiing. Stap voor stap op weg naar jouw doel! Dat geldt voor studie en werk, Dat geldt voor privé leven. Dat geldt voor alles wat je doet. Iedere handeling, elk project elke impuls.

Matigheid vraagt voortdurend om keuzes; de keuze om zo te leven dat alles in verhouding blijft. Telkens weer kiezen voor genoeg. Niet teveel, niet te weinig; gewoon genoeg. Dat geldt voor kleine dingen in het leven, dat geldt voor werk, dat geldt voor alles. Dat is de boodschap van kaart nummer veertien van de grote arcana.

Wanneer je het evenwicht niet volgt dan wordt je vanzelf op jezelf teruggeworpen, dan wordt het evenwicht hersteld. Drink je tijdens een feestje mateloos, dan betaal de je volgende ochtend de prijs. Vier je nooit een feestje dan ontzeg je jezelf het goede des levens.

Ergens op de guldenmiddenweg vind je de juiste verhoudingen. Leef als een alchemist die voortdurend naar de juiste verhouding zoekt. Dat is de boodschap van tarotkaart matigheid of evenwicht.

Je neemt jezelf mee

Neem jezelf in je gedachten mee als je naar matigheid van de tarot kijkt. Dan kan de betekenis van deze tarotkaart een flinke zelfstudie opleveren. Hij kan je helpen om niet voortdurend achter jezelf aan te lopen en van alles en nog wat na te jagen. Zie jezelf! Bij alles wat je doet, bij alles wat je nastreeft speelt de spreekwoordelijke “aard van het beestje” altijd een rol mee. Jouw middenweg hoeft daarom niet dezelfde te zijn als die van een ander.

Matigheid van de tarot betekent niet dat jezelf te verloochenen! Geen dwangmatige ascese en ontzegging. Plezier in het leven hoort er bij. Opoffering hoort er trouwens ook bij! Alles op zijn tijd. Leef je leven en maak van tijd tot tijd een pas op de plaats. Kijk of alles nog in de juiste verhouding is. Werk en privé. Activiteit en rust. Genieten of je iets ontzeggen.

Matigheid in het kort

Houd alles in evenwicht!

Deel dit artikel op social media