Gelukkig worden van iets kunnen.

Waar wordt je gelukkig van? Op zoek gaan naar jezelf? Aan jezelf “persoonlijke groei”werken? Zelfhulp boeken lezen?
Opmerkelijk genoeg zijn de gelukkigste mensen; de mensen die ergens mee bezig zijn. Het zijn de mensen die interesse hebben en daarmee aan de slag gaan.

Welnu, als het zo gemakkelijk is? Waarom doen zoveel mensen dingen waar ze ongelukkig van worden?

En hoe doe je dat dan anders?

Sommige dingen moeten nu eenmaal

Je kunt niet alleen maar leuke dingen doen in het leven. Sommige dingen moeten gebeuren. Er moet brood op de plank komen en dus moet je naar je werk. Soms moet je naar een feestje omdat je er niet onderuit kunt. Jarig worden is niet beperkt tot favoriete ooms en tantes en soms moet je tegen je zin naar een feestje. Af en toe moet je gewoon je gezicht laten zien ook als je daar even geen zin in hebt.

Het is niet “leuke dingen doen”

Leuke dingen doen. Dat kan van alles zijn. Een terrasje pakken met mooi weer, op vakantie gaan. Allemaal leuke dingen; maar het is niet waar dit blog over gaat. Er is namelijk een belangrijke categorie leuke dingen doen. Dat is leuke dingen doen waar je wat voor moet kunnen! Je moet er werk in zetten. Oefenen, trainen en meer van dat. Dat is het doen van dingen waar je een meerwaarde uit haalt die uitstijgt boven de activiteit zelf. Iets van voldoening, zelfrespect, waardering en meer van die woorden. Kortom belangrijke voorwaarden om gelukkig te zijn.

Gewoon leuke dingen doen, waar je verder niks voor hoeft te kunnen, daar kun je ook blij en gelukkig van worden. Maar waar ik nu op in wil gaan zijn de dingen die je jezelf eigen moet maken. Je moet het leren voor je het kunt. Waarde en geluk halen uit “iets doen” is iets anders dan “zomaar iets leuks doen”.

Het is meer dan leuke dingen doen

Gelukkig worden van iets kunnen is dus heel iets anders dan zomaar leuke dingen doen. De voldoening die je ervaart wanneer je echt iets hebt gedaan en daar resultaat mee bereikt is heel iets anders…toch!

Gelukkig in je werk door iets te kunnen

Vakmanschap draagt bij aan gelukkig zijn

Werk is voor veel mensen iets dat moet. Ook is het voor veel mensen iets dat ze misschien liever niet doen. Tenminste niet het werk dat ze nu doen. En daar wringt de schoen. Door te werken en iets te kunnen, kun je immers van betekenis zijn. In werk dat je kunt zien als een vak, daar kun je ontzettend gelukkig worden.

Het is de voldoening van iets waardevols te hebben gedaan. Je hebt iets gedaan waardoor je jouw eigen leven en dat van de wereld toch weer een stukje beter wordt. Het repareren van een auto voor iemand die deze nodig heeft. Het maken van de CV installatie valt daaronder want je helpt mensen letterlijk uit de kou. Maar ook oudere ambachten zoals specialistisch timmerwerk of schilderwerk. Je kunt gelukkig worden van het vakmanschap dat je beheerst. Of je nu kok of bakker bent. Landbouwer of metselaar. Stratenmaker of kapper. Een echt vak kunnen uitoefenen geeft eigenwaarde en geeft je leven betekenis. Voor jezelf en voor anderen.

Een vak om gelukkig van te worden hoeft geen speciaal of bijzonder vakgebied te zijn. Natuurlijk; als je fijn houtbewerker bent en je bent een van de weinigen. Dan ben je misschien de gelukkige die er bekend en misschien zelf beroemd mee kan worden. Als je waanzinnig goed kunt tekenen en exact aanvoelt wat je klanten graag willen; misschien wordt je dan eigenaar van de fantastische tattoo shop waar alle beroemdheden hun tattoo laten zetten. Maar dat is iets dat voor maar weinig mensen geldt.

Met beroemdheden is het nu eenmaal zo dat er maar weinig van zijn! Het zijn er altijd maar een paar. Voor de meeste mensen geldt: gelukkig worden van iets kunnen doe je in je eigen werk of in je eigen zaak en in jouw eigen omgeving. Dat is de plaats waar je waardering kunt oogsten. Daar vind je de mensen die jou op handen dragen als je echt vakmanschap laat zien.

Iets kunnen; jazeker daar wordt je als mens gelukkiger van. Je hebt een vak waarin je interesse kunt hebben of opbouwen. Je bent van betekenis voor anderen. Je krijgt er waardering door en dat draagt bij aan jouw eigenwaarde.

Gelukkig van een passie om niet

Het geluk van iets kunnen, dat kun je in werk zoeken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Soms moet er nu eenmaal brood op de plank komen en doe je jouw werk gewoon omdat het moet. Daar is helemaal niks mis mee! Het leven is nu eenmaal geen rollercoaster van “alleen maar mooie geluksmomenten”. Er zijn ook gewoon de dingen die moeten. En gelukkig maar dat er mensen zijn die dat doen.

Ik spreek best vaak mensen die niet meteen gelukkig worden van hun werk. Maar ze zijn ook zeker niet ongelukkig. Vaak kunnen ze zich vinden in iets waar ze hun ziel en zaligheid wel in kunnen leggen. Iemand die in zijn vrije tijd fantastische landschapsfoto’s maakt. Iemand die prachtig gitaar kan spelen. Mensen die in het weekeinde met een team of vrienden gaan sporten. Iemand die mooie gedichten of zelfs hele boeken schrijft. Mensen die hun ziel en zaligheid in de tuin kwijt kunnen. En zo is er nog veel meer om gelukkig van te worden.

De magische formule is: doe iets!

Leven is in beweging. Alles verandert voortdurend. Één van de belangrijke toverwoorden voor een gelukkig leven is dan ook; Doe iets. Ga aan de slag. Dat kan iets van arbeid of werk zijn want er moet tenslotte brood op de plank komen. Maar het kan ook iets zijn in je vrije tijd. Al is het maar spaarzame vrije tijd.

Doe iets. Het hoeft niet meteen virtuoos en op top niveau. Het leuke van ergens mee bezig zijn is dat je er automatisch beter in wordt door het te doen! Geen prestatiedruk, geen deadlines, gewoon bezig zijn. Geef het tijd, kom tot ontwikkeling. Beoefen een vak, heb een fijne hobby. Het hoeft allemaal geen kapitalen te kosten. Joanne Rowling is begonnen met het schrijven van Harry potter door te schrijven op servetten in cafés! Tuinieren kun je met stekjes die je krijgt. Als je zingt heb je een instrument van jezelf. Als je graag kookt: kook eens voor iemand anders. Grote kans dat het je ook nog een gratis maaltijd oplevert.

Iets doen, daar wordt je inderdaad gelukkiger van.
Kom in beweging en ga aan de slag!

Je laten inspireren door tarot voor jouw geluk, maak dan een afspraak voor een tarotconsult

Deel dit artikel op social media