Lachen is gezond en maakt je gelukkig

Lachen is gezond. Dat is misschien een open deur om mee te beginnen, maar evenzogoed een waarheid als een koe. Lachen is ook levenskunst! Lachen maakt gelukkig. Neuroloog Isha de Gupta Neuroloog in het Mounth Sinai Beth hospital in New York bevestigd, dat zelfs een gemanipuleerde glimlach, stoffen in hersenen vrijmaakt welke je een gelukkiger mens maken.

Je moet kunnen lachen, zeker ook lachen om jezelf. Al is het maar om lucht in zaken te brengen. Al is het werk dat je doet nog zo serieus. Al is de zaak waar voor je staat nog zo deftig. Al ben je een verbeten wereldverbeteraar. Alles wat je doet is betrekkelijk. Al is het maar omdat een ander het ook had kunnen doen.

Wanneer je jezelf te serieus neemt en niet meer om jezelf kunt lachen dan heb je de kunst van het leven niet goed begrepen. Ook zelfspot is levenskunst. Wanneer je jouw belangrijke werk en mening niet op de korrel kunt nemen. Dan bestaat de kans dat je een zuurpruim wordt. Dat je heilige huisjes creëert waarin geen tegenspraak meer mogelijk is. Zaken waarover niet gegrapt mag worden worden gevaarlijk. Dan wordt de wereld een donkere plek. Een plaats waar je elkaar alleen nog maar de maat kunt nemen. Gelukkig kun je volkomen ernstig, ook volkomen lachen.

Hoe meer een mens tot volkomen ernst in staat is, des te hartelijker kan hij lachen.”
Arthur Schopenhauer

Sommige dingen, daar kun je toch niet om lachen!

Lachen is levenskunst en een manier om blijer en gelukkiger door het leven te gaan. Het maakt moeilijke zaken makkelijker. Overal en altijd kunnen lachen betekent niet dat je het leven niet serieus hoeft te nemen. Evenmin betekent het een ontkenning van het leed dat veel mensen moeten dragen. Want het opmerkelijke aan lachen is dat mensen het ook in tijden van diep leed blijven doen. Dan is lachen als levenskunst zelf overlevingskunst.
Zelfs in diepe ellende wordt nog gelachen! Het is bekend dat mensen in de tweede wereldoorlog, tijdens bombardementen, in de schuilkelders feest vierden. Voor vandaag de dag; uit Oekraïne komen beelden van mensen die muziek maken en zingen in de schuilkelders. Ondanks alle ellende die ze daar moeten verduren wordt er kunst en worden er ook grappen gemaakt en wordt er gelachen. Lachen is op die manier de levenskunst van het overleven geworden.

De enige intelligente tactische reactie op de verschrikkingen van het leven is er uitdagend om te lachen”
Søren Kierkegaard

Lachen om pijnlijke zaken

Als het aan grote denkers ligt moet je overal om kunnen lachen. Ook over serieuze en pijnlijke zaken moet je als mens kunnen lachen. Wanneer je zaken alleen vanuit een serieuze kant bekijkt, dan worden ze zwaar en moeizaam.

In zijn tijd (1813 tot 1853) was de theoloog en filosoof Kierkegaard al berucht om zijn bijtende spot en ironie. Hij had geen heilige huisjes en nam alles en iedereen op de hak. Jammer maar helaas werd hij niet altijd begrepen. Wat dat betreft is de wereld sindsdien weinig veranderd. Best wel veel grappen worden nu ook veroordeeld. Dat kun je niet maken is het oordeel! Er zijn ook vandaag onderwerpen waarover grappenmakers toch maar liever zwijgen. Dat is bijzonder spijtig. Wanneer een grap slecht valt is het beste wapen om de grap of grappenmaker even flink op de korrel te nemen!

Lach jezelf eens lekker uit

Jezelf uitlachen os zeker een heilzame vorm van levenskunst! Het is een tip die het leven draaglijker kan maken op het moment dat je het moeilijk hebt. Het maakt de dingen die je kopzorgen geven betrekkelijker. Zelfs voor zaken waarvan je zegt: ik kan er niet om lachen. Als je het dan toch doet merk je vaak dat er meer lucht en ruimte komt.

Wanneer je beledigd wordt. Wanneer iemand je tekort doet. Wanneer je wordt gemarginaliseerd. Wanneer iemand je onrecht aandoet. Dan moet je op de bres springen en voor jezelf op komen! Maar evenzo vaak moet je het onrecht dat je is aangedaan toelachen en uitlachen. En bovenal: neem jezelf ook niet al te serieus. Mensen die jou voor gek zetten en in de maling nemen hebben dan veel minder vat op je. Bovendien is er geen beter wapen tegen gemene grappen dan ironie.

Lach ook jezelf eens lekker uit. Wanneer je jezelf druk loopt te maken voor de goede zaak. Wanneer je uit je slof schiet tegen het onrecht. Wanneer je op de blaren zit vanwege een stommiteit. Wanneer je in je wiek geschoten bent vanwege die rake opmerking. Wanneer iemand over je heen walst. Wanneer je in een hoek wordt gezet. Lachen is in eigenlijk elke situatie een van de meest effectieve manieren om van het leven een kunst te maken.

Ik lach elke leermeester uit die niet zichzelf uitlacht”
Friedrich Nietzsche

Deel dit artikel op social media

Schrijf je in voor de Rowanberry nieuwsbrief!

Rowanberry tarot

Eens per maand nieuws, tips & exclusieve aanbiedingen in jouw mailbox

De Rowanberry nieuwsbrief verschijnt ongeveer eens per maand. Geen spam, geen fratsen, Rowanberry tarot gebruikt jouw e mail adres alleen voor de maandelijkse nieuwsbrief. Verder helemaal niet!