De dwaas is de nul kaart van de tarot. Is hij de niks, de nietsnut de mens van generlei waarde of is hier meer aan de hand? De dwaas is één van de meest bizarre tarotkaarten. Want nul of niets herbergt een geheim; nul is niets maar gelijktijdig ook alles!Tarotkaart de dwaas is een bijzondere tarotkaart. Omdat hij de nul kaart of niet is kan de dwaas alles zijn of worden. Daarmee is de dwaas de tarotkaart van de onbegrensde mogelijkheden: spring in het diepe en maak gebruik van jouw mogelijkheden!

De dwaas en de Scarlet Pimpernel

Het is een avonturenverhaal pur sang “the Scarlet Pimpernel”. Geschreven door Barones Emmuska Orczy. Het verhaal gaat over een eigenzinnig edelman Sir Percy Blakeny. Een echte dandy en vooral een paljas waar niemand iets achter zoekt. Maar de schijn bedriegt. Percy Blakeny is in het diepste geheim een held. De mysterieuze ongrijpbare en onvindbare Scarlet Pimpernel. Niemand weet wie hij is en waar hij zich bevindt.

They seek him here, they seek him there Those Frenchies seek him everywhere Is he in heaven or is he in hell? That demned elusive Pimpernel”
Emmuska Orczy

De Scarlet Pimpernel gaat ten tijde van de Franse revolutie regelmatig op reis naar Frankrijk. In het diepste geheim red hij Franse edellieden van de guillotine door ze naar Engeland te smokkelen. Justitie in Frankrijk wil niets liever dan deze persoon in handen krijgen maar de Scarlet Pimpernel is een mysterie. Niemand heeft door dat de paljas en nietsnut Sir Percy Blakeny de Scaret Pimpernel is.

De Scarlet Pimpernel is een held zoals velen. Wars van volwassenheid zoals Peter Pan, onverschrokken en onverantwoord zoals Robin Hood. Een beschrijving en betekenis die prima past bij tarotkaart de dwaas.

Wat nog niets is kan alles worden

De dwaas van de tarot is de nul kaart van de tarot. Feitelijk is de dwaas van de tarot nog niks, de dwaas is een niemand. Nul of niks! Er ligt in de betekenis van de dwaas van de tarot ook nog helemaal niks vast. De dwaas is het absolute nulniets van waaruit alles mogelijk is! Het lijkt een hachelijke zaak waar de dwaas voor staat. Het leven is een sprong in het diepe en dat is letterlijk en figuurlijk de plek waar de dwaas in de tarot staat. Hiermee is de dwaas ook de tarotkaart vol kansen.


Op de afbeelding van de Rider Waite Smith tarot stevent de dwaas op een wel erg naïeve manier op de afgrond af. Naïef, jazeker, iedereen die wel eens bergwandelingen maakt weet dat je erg goed moet opletten waar je je voeten neerzet. Welnu, dit bewustzijn zie je op tarotkaart de dwaas totaal niet terug. De dwaas loopt onbevangen naar de wolken te kijken en heeft geen notie van wat hem te wachten staat. De sprong in het diepe en een val in de afgrond! De afgrond is hier een symbool voor het leven zelf. Het leven zelf is een sprong in het diepe en wat betreft de dwaas; zal hij neerstorten of zal het leven hem dragen naar een mooie lotsbestemming?

De dwaas van de tarot staat voor het leven zelf. De Deense theoloog en filosoof SørenKierkegaard stelde ook dat een mens om echt te leven een sprong in het diepe moet wagen. Als christelijk denker was dit voor hem de onvoorwaardelijke geloofsoversgave die je zelfs tegen beter weten in vasthoud. Kierkegaard wijst terecht op het gegeven dat we als mens de diepste geheimen van het leven alleen kunnen begrijpen wanneer we ons er aan overgeven. Als je daar over gaat nadenken, dan moet je inderdaad een dwaas zijn. Maar alleen op die manier kun je worden wie je uiteindelijk bent.

De dwaas is een tarotkaart met ongekende betekenissen, verwijzingen en mogelijkheden. Geef je over aan het leven. Wat niks is kan nog alles worden.

“Een sprong in het diepe – ja, maar alleen na bezinning.”
SørenKierkegaard

Wees niet een onbezonnen dwaas

De dwaas van de tarot is dan wel een dwaas maar hij is lang niet gek! Wie de betekenis van tarotkaart dwaas leert kennen weet dat de dwaas een goed en oprecht mens is. De dwaas draagt niet voor niets een witte roos bij zich, een teken van eerlijkheid en oprechtheid. De dwaas is altijd in gezelschap is van een hond. De hond als teken van onvoorwaardelijke trouw en oprechte liefde. Maar de hond zal de dwaas ook altijd in bescherming nemen! Over zijn schouder draagt de dwaas zijn staf en tas. Deze dwaas is dus helemaal niet onvoorbereid op pad gegaan. Hij heeft zijn staf om moeilijk begaanbare paden in het leven te bewandelen. In zijn tas zitten zijn talenten die hij heeft meegekregen om tijdens het leven waar te maken. Tarotkaart de dwaas gaat over de sprong in het diepe maar wel met de talenten en kwaliteiten die je daarvoor hebt meegekregen.

De dwaas van de tarot mag de paljas en de nietsnut lijken. Maar niets is minder waar. Wie zich identificeert met tarotkaart de dwaas is degene die aan het begin staat van een groot avontuur en reken maar dat het goed afloopt!

“Het leven is een hachelijke zaak.
Ik heb besloten er de rest van mijn leven over na te denken.”
Arthur Shopenhauer

Deel dit artikel op social media