Gelukkig leven en genoeg hebben dat doe je zo!

Nee het is niet het geld zelf dat jouw gelukkig maakt. Maar genoeg geld haalt wel veel zorgen weg die je ongelukkig kunnen maken. Gelukkig worden moet je nog altijd zelf zijn! Maar zonder geldgebrek of schulden wordt het wel gemakkelijker.

In dit artikel een aantal handreikingen om dat te doen.

Geen ingewikkelde dingen maar simpele stappen waar je direct aan kunt werken en die bijdragen aan een tevredener gevoel en een gelukkiger leven. Je hoeft er niks voor te investeren, je hoeft er alleen maar mee te beginnen.

Gelukkig zijn en genoeg hebben!

In mijn familie zie ik een interessant fenomeen. Sommige familieleden verdienen bescheiden salarissen maar voelen zich rijk met slechts een paar euro’s. Anderen hebben aanzienlijke inkomens maar ervaren constant geldtekort. Ware rijkdom draait niet alleen om het verdienen van veel geld. Als je maandelijks moet knokken om rond te komen ondanks een hoog inkomen en een zware hypotheek, ben je naar mijn mening niet echt rijk. Een bescheiden levensstijl kan leiden tot meer tevredenheid en rijkdom, zelfs met minder inkomen, omdat je dan ruimte hebt om van het leven te genieten

Ik ben meestal niet zo van de oneliners maar als ze heel goed zijn dan kan ik er ook fan van zijn. Op de Instagram pagina van Michael Pilarczyk las ik de woorden:

Als je niet gelukkig bent met wat je wel hebt;
denk je dan dat wat je niet hebt je wel gelukkig gaat maken?

Dit is een eyeopener om over na te gaan denken als je dacht dat geld jouw gelukkig zou kunnen maken.

Dat geld je gelukkig zou maken is een cliché maar armoede maakt wel ongelukkig. Elke maand moeten buffelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Rekeningen die blijven liggen. Totdat het moment aanbreekt dat er moet worden beknibbeld op noodzakelijke dingen zoals eten en drinken en dagelijkse kleding.

Genoeg hebben “niet meer en niet minder” is een basis om je te behoeden voor zorgen die je ongelukkig maken. Om een tevreden, gelukkiger en rijker leven te lijden hoef je niet de loterij te winnen. Je hoeft ook geen gekke dingen te doen of risico’s te nemen. Je kunt er gewoon direct mee beginnen!

Geluk en tevredenheid kun je niet kopen!

Veel mensen kopen dingen die ze niet nodig hebben. Dat kost geld waar je niks voor terug krijgt! Het voegt geen waarde toe aan jouw leven. Wanneer je de dingen die je niet nodig hebt ook nog eens koopt met geld dat je niet hebt “lening, afbetaling enz” dan is het dubbel pech.

Hoeveel kleding hangt er in jouw kast die je nooit draagt? Hoeveel abonnementen op streamingsdiensten heb je lopen? Hoe vaak geef je onnodig geld uit aan eten bezorgen terwijl je makkelijk zelf had kunnen koken? Hoe vaak schaf je een nieuwe smartphone aan. Gebruik je echt alle data van je smartphone abonnement? Om maar een paar algemeenheden te noemen. En wordt je er nu echt gelukkig en tevreden van? Voor jezelf kun je vast nagaan waar het gat in jouw hand zit?

Je hoeft niet meteen een zuinige levensstijl aan te nemen waarbij je elk dubbeltje omdraait. Veel Nederlanders zouden echter wel wat bewuster kunnen omgaan met hun uitgaven. Hierbij doel ik niet op essentiële zaken zoals gezonde boodschappen en passende kleding voor werk of school. Het gaat juist om aankopen die niet nodig zijn. Probeer eens bij te houden wat je koopt en krijg zo meer inzicht in je uitgavenpatroon. Misschien had die zak chips niet gehoeven, maar er zijn vast ook aankopen die je pas opmerkt als je er echt bewust naar kijkt.

Leven van “gewoon genoeg” is niet saai. Het laat je stil staan bij wat je hebt, wat je werkelijk nodig bent en waar je ook van kunt genieten. Koop niks op basis van een impuls. Stel aankopen uit en vraag jezelf; heb ik het echt nodig en word ik er echt gelukkiger en tevredener van? Geef jezelf vervolgens een echt eerlijk antwoord.

Koop niks op afbetaling

Wanneer je zaken koopt met geld dat je niet voor handen hebt is dat dubbel pech. Kun je nu overzien dat het geld dat je later moet betalen toch niet ergens anders voor nodig hebt? Zeker wanneer je ergens geld voor leent ben je duur uit. De rente die je moet betalen maakt dat jouw aankoop met de tijd flink duurder is dan wanneer je deze direct betaald met geld dat je hebt.

Kopen op de pof en later betalen is een belangrijke reden dat veel mensen in de schulden terecht komen. Het is een aanzet om ongelukkige momenten te hebben. Er is maar één goed advies voor deze valkuil voor armoede: niet doen! Je wordt er doodongelukig en erg ontevreden van.

Leven beneden je stand

Koop huismerken in de supermarkt. De kwaliteit van de producten is goed en je betaald er veel minder voor. Wie huismerken koopt en ook nog een beetje op aanbiedingen let kan flink besparen op het huishoudgeld. En de voldoening die dat geeft draagt ook bij aan een tevreden en gelukkig gevoel. Leef wat vaker beneden je stand!

Dit geldt ook voor aankopen die puur bedoeld zijn om af en toe van te genieten. Ja, je kunt die exclusieve wijn best veroorloven, maar het is eigenlijk verspild geld. Door wat meer aandacht te besteden aan het selecteren van goede wijnen, kun je voor veel minder geld genieten van kwaliteit. Vaak zijn het juist de betaalbare wijnen die als winnaar uit proeverijen komen. Als je een koopje vindt dat bijdraagt aan jouw geluk, mag dat zeker een uitzondering zijn. Door vast te houden aan het principe ‘ik koop alleen wat ik echt nodig heb’, kun je jezelf beperken tot het genieten van heerlijke koffie en thee.

Het zelfde geld voor smartphones. De goedkopere smartphones zijn tegenwoordig ook erg goed en kunnen met gemak alle taken die je er dagelijks mee doet. Dan is een (peper) dure smartphone wel erg sneu geld. Je koopt een telefoon met functies die je nooit gebruikt! En langer mee gaan, zelfs dat doen duurdere telefoons tegenwoordig ook niet meer.

Kijk naar je inkomen en leef een beetje beneden je stand. Een fles wijn van een paar euro smaakt net zo goed! Koop geen kast vol kleding die je nooit draagt. Woon niet in een huis waar je krom voor moet liggen. De extra piefjes en palletjes op je auto of dat extra grote model, ook dat kan wel een tandje minder.

Je kunt meteen aan de slag als je een gelukkig en tevreden leven wilt leiden. Wil je toch eens sparren over jouw geluk en jouw leven! Maak dan een afspraak voor een tarotconsult, jouw bron van inspiratie, inzicht en perspectief!

Werken

Werken is één van de belangrijkste manieren om armoede te vermijden. En het vermijden van armoede draagt bij aan geluk en tevredenheid. Wanneer je goed om je heen kijkt is er vaak wel werk te vinden waar je de eindjes mee aan elkaar weet te knopen. Daarbij is extra inkomen verdienen een tip die kan helpen. Heb je geen full-time baan dan kun je een bijbaan zoeken. Je kunt ook iets gaan ondernemen online of gewoon vanuit thuis. Het hoeft niet meteen veel geld op te leveren als het “extra” is. Werken en daar voldoening uit halen maakt je zeker gelukkiger.

Gelukkig en tevreden worden doe je zo….

Wanneer je in staat bent om elke maand genoeg te hebben. Wanneer het je lukt om niet meer te kopen dan je nodig bent. Wanneer je van tijd tot tijd ergens van kunt genieten. Dan heb je een belangrijke voorwaarde geschapen om niet ongelukkig te worden door de zorgen van armoede.

Leef in vrede met de mensen om je heen. Bind je aan mensen waarvan je kunt houden. Maak het goed als je ruzie hebt gehad; wees wijs en die zelf een stap terug! Interesseer je voor de mensen om je heen, laat je boeien door de dingen die je mooi vindt om te doen!

Deel dit artikel op social media

Schrijf je in voor de Rowanberry nieuwsbrief!

Rowanberry tarot

Eens per maand nieuws, tips & exclusieve aanbiedingen in jouw mailbox

De Rowanberry nieuwsbrief verschijnt ongeveer eens per maand. Geen spam, geen fratsen, Rowanberry tarot gebruikt jouw e mail adres alleen voor de maandelijkse nieuwsbrief. Verder helemaal niet!