Zingeving is belangrijk. Zingeving geeft het leven betekenis! Want als het allemaal geen zin heeft; waar doe je het dan nog voor? Daarom is het belangrijk om jouw leven zin te geven. Het mooie hiervan is; een zinvol en betekenisvol leven leiden kun je zelf doen. Gewoon door er mee te beginnen. Het kan hard werken zijn maar werken aan zingeving in jouw leven is zeker de moeite waard. Zingeving draagt immers op een belangrijke manier bij aan jouw geluk en welzijn.

Hoe je dat doet…..

  1. Geef dingen betekenis.
  2. Werken aan positieve waarde.
  3. Symbolen en meerwaarde.
  4. Rituelen.
  5. Een doel voor ogen hebben.

Geef dingen actief betekenis

Zingeving heeft te maken met het geven van betekenis aan de dingen. En het geven van betekenis doe je helemaal zelf! Op welke manier ben je in staat om betekenis aan de dingen des levens te geven zodat ze belangrijk voor je worden? De foto aan de muur, het cadeau dat je hebt gekregen, jouw wandelingen in de natuur, de mensen om je heen, de dagelijkse activiteiten en werk.

Wanneer het je allemaal niet zoveel interesseert dan is het lastig om dingen echt belangrijk voor je te maken. Om te beginnen met zingeving is het daarom belangrijk om na te denken over dingen die wel belangrijk voor je zijn. Misschien is het nog belangrijker om na te denken over de dingen waarvan je ‘graag wilt’ dat ze belangrijk voor je zijn. Is je werk, je familie of je spirituele gevoel momenteel niet zo belangrijk? Dan kun je daarmee aan het werk gaan. Maak dingen belangrijk; dat is geen cliché maar een opdracht. Door actief en positief met de “persoonlijke waarde” van dingen bezig te zijn worden ze waardevol van zichzelf.

Werk aan positieve waarde

Bedenk bij het toekennen van waarde dat je aan de slag gaat met positieve waardetoekenning. Wanneer je de hele dag bezig bent met de dingen waar je chagrijnig of boos van wordt dan werkt dat natuurlijk niet zingevend. Dat is niet zinvol. Je kunt bijvoorbeeld boos of chagrijnig worden door de slechte staat van de natuur in Nederland. Je kunt er ook positief mee aan de slag; iets voor de natuur gaan betekenen. Op die manier draag je bij aan het positief belangrijker worden van de natuur. Jouw steentje mag een positieve bijdrage zijn.

De natuur is maar één voorbeeld. Je kunt aan alles positief betekenis geven door jouw bijdrage; door jouw toekenning van waarde. Het dagelijks werk mag een misschien een sleur zijn, maar positief en vriendelijke omgang met collega’s of klanten kan gelijktijdig met de dagelijkse sleur je leven wel verrijken. Familie, vrienden, mensen in het algemeen zijn van betekenis. Zoek daarin naar positieve betekenis en koester dit. Door dit actief te doen wordt de waarde groter. Ook al is het soms moeilijk; zelfs het kleinste sprankje licht wordt groter als je het verstandig voedt.

Zingeving is niet meer dan een vorm van actieve betekenisgeving. Dat is iets wat je soms automatisch doet. Als je naar een foto op de schoorsteenmantel kijkt, dan roept deze misschien direct herinneringen op. Dat maakt de foto waardevol van zichzelf. Bewust naar een foto kijken en stil staan bij de betekenis van die foto werkt voor veel mensen zingevend.

Symbolen en bewust werken met meerwaarde!

Met het betekenis geven aan afbeeldingen en voorwerpen komen we terecht op het gebied symbolen. Symbolen en symboliek spelen sinds mensenheugenis een belangrijke rol bij het betekenis geven aan het leven. Dat geld voor religieuze symbolen. Voor veel christelijke mensen is het kruis een belangrijk symbool. Voor moderne heksen is het pentagram een belangrijk symbool. Maar ook buiten godsdienst en religie spelen symbolen een belangrijke rol. Het logo van een voetbalclub is voor aanhanger van de club een symbool; het staat ergens voor. Vaak overstijgt dit logo zijn betekenis en ontleent iemand hier persoonlijk waarde aan. Je hoort ergens bij; het zegt iets over jouw leven.

Je kunt op zoek gaan naar voorwerpen en afbeeldingen die belangrijk zijn in jouw leven. Je kunt ook kiezen om bepaalde afbeeldingen of voorwerpen actief belangrijk te maken voor jouw! Je kunt zelf een bijzondere betekenis zoals een herinnering of een gevoel toekennen aan een voorwerp of afbeelding. Door af en toe even bij de betekenis stil te staan als je er naar kijkt neemt de waarde en betekenis toe. Het mooie is dat de waarde van een voorwerp of afbeelding vanzelf toenemen naarmate je deze vaker symbolisch gebruikt.

Werken met symbolen is een hele sterke manier om het leven meer betekenis en zin te geven. Je kunt hierbij gebruik maken van bestaande symbolen maar je kunt ook een voorwerp of afbeelding tot een persoonlijk symbool maken.

Het nut van rituelen

Wanneer je werkt met symbolen is de stap om te gaan werken met rituelen maar klein. Een ritueel is ook een symbool, maar dan in de vorm van een handeling. Een ritueel is dus een symbolische handeling. Rituelen kunnen een belangrijke rol spelen in het geven van zin en betekenis aan het leven. Godsdiensten en religies hebben dat als geen ander begrepen. Rituelen hoeven trouwens geen godsdienstig karakter te hebben! Kennismakingsrituelen, afscheidsrituelen, herdenkingen, het zijn allemaal rituelen die op hun eigen manier betekenis hebben.

Het woord ritueel is vandaag de dag onderhevig aan waardevermindering. De woorden ochtendritueel en avondritueel slaan op een vast patroon waarmee je de dag begint of eindigt. Hier spreek je eigenlijk niet van rituelen maar van gewoontes. Een vaste gewoonte kan, maar hoeft beslist geen ritueel te zijn. Door een gewoonte als ritueel te bestempelen verliest het wel aan waarde en betekenis. Bij rituelen is het de betekenis van de handeling die het ritueel belangrijk voor je maakt.

Een ritueel is dus een serie handelingen die je doet om extra aandacht te vestigen op iets dat van betekenis is. Dit kan een moment zijn om ergens bij stil te staan. Een ritueel kan zo’n moment extra krachtig maken. Zo kun je bij een afscheid extra aandacht geven aan een laatste handdruk waarna je samen de deur uit loopt. Deze handeling heeft al een ritueel karakter. Je kunt met extra aandacht een bloem leggen voor een foto van een overleden dierbare; bijvoorbeeld op een speciaal moment zoals de geboorte of sterfdag. Dan heb je het over een eenvoudig ritueel. Je kunt rituelen ook uitgebreid maken door een complete maaltijd te houden in het teken van iets belangrijks. Ter herinnering aan je huwelijksdag, je eerste werkdag enz… Je kunt seizoensrituelen houden door met veel aandacht aan het begin van ieder seizoen een seizoenstafeltje te decoreren en aan het einde weer op te ruimen om plaats te maken voor……

Rituelen kenmerken zich doordat de handelingen tijdens het ritueel met extra veel aandacht en extra bewust worden uitgevoerd. Of je nu een maaltijd houdt, een seizoenstafeltje decoreert of plechtig “met een passende handeling” een paar woorden uitspreekt. Een ritueel kenmerkt zich omdat je heel bewust en aandachtig betekenis geeft aan de dingen die je doet.

Door regelmatig te werken met rituelen vestig je extra aandacht op de dingen die belangrijk zijn in het leven. Het is dan ook niet de bedoeling dat rituelen sleets, uitgesleten en gewoontegetrouw worden. Rituelen horen betekenisvol te zijn. Door er mee te werken vestig je de aandacht op wat belangrijk is in het leven. Dit kan op een belangrijke manier bijdragen aan een zinvol en gelukkig leven.

Heb een doel voor ogen

Een mooie manier om het leven meer betekenis en zingeving te verschaffen is door jezelf doelen in het leven te stellen. Een levensdoel draagt bij aan een zinvol leven. Dat kan gaan over grote en belangrijke dingen, zoals werk of inkomen. Maar ook kleine doelen dragen bij aan zinvol en gelukkig leven. Kleine successen die je elke dag kunt boeken dragen bij aan een zinvol en gelukkig leven. Een kleine overwinning boeken door een dag niet te snoepen. Door die voorgenomen wandeling wel te maken. Je kun jezelf tot stellen om elke dag minimaal twee maal iemand een compliment te geven. Je kunt iedere dag tegen jezelf zeggen; ik laat vandaag de beste versie van mijzelf zien! Zorg dat je dagelijks je eigen ‘gezonde en lekkere’ maaltijd kookt. Kleine successen maken dat je elke dag wel ergens voldoening en tevredenheid over kunt hebben.

Dagelijkse doelen halen geeft je een goed gevoel. Zorg er dan wel voor dat je haalbare doelen stelt. Vandaag als doel hebben om een uur te joggen terwijl je ongetraind bent is misschien te veel in één keer. Maak je dagelijkse doel uitdagend maar wel haalbaar; geef jezelf de kans op een dagelijks succes!

Doelen op de lange termijn kun je groter stellen. Dit zijn doelen die te maken hebben met bijvoorbeeld relaties, studie, werk, inkomen of ondernemerschap. Ook hier geldt natuurlijk dat je je doelen uitdagend en haalbaar moet stellen. Natuurlijk moet je ook blijven dromen. Groot dromen mag best! Gun je zelf succes blijf ook oog houden voor het ongelooflijke dat je kan overkomen!

Als het niet lukt, wat dan?

Natuurlijk; droom, wees hoopvol, geloof in jezelf! Heb oog voor het ongelooflijke. Maar wat als het tegen zit? Wat als je dromen en doelen in duigen vallen?

Ik moet bij gedachten over mislukking altijd denken aan muzikanten en kunstenaars maar ook aan sporters en mensen die al successen hebben geboekt in werk, op sociaal gebied of wat dan ook. Een zinvol en gelukkig geslaagd leven komt voor niemand vanzelf. Ieder mens doet dit met vallen en opstaan. Succesvol en geslaagd zijn is voor iedereen anders. Elke dag een overwinning boeken is ook voor iedereen anders.

Blijf jezelf altijd trouw! Houd van de talenten die jij in dit leven hebt gekregen. Kijk niet teveel naar iemand anders. Wat jij kunt worden is de beste versie van jouw zelf en dat echt fantastisch! Met wie jij bent maak je het verschil in de wereld. Misschien niet op het wereldtoneel maar wel in jouw omgeving.

Werken aan zingeving en tarotcoaching

Het belang van tarotcoaching in het streven naar een zinvol leven kan niet worden onderschat. Tarotcoaching biedt een waardevolle begeleiding en ondersteuning bij het vinden van betekenis en zingeving in het leven. Met behulp van coaching kun je inzichten krijgen, inspiratie opdoen en een perspectief creëren. Coaching helpt bij doelen stellen en stappen zetten om een zinvol en betekenisvol leven te leiden.

Coaching helpt je om duidelijkheid te krijgen over wat voor jou echt belangrijk is. Een coach kan je motiveren en inspireren om stappen te zetten richting jouw levensdoelen. Een tarotcoach kan je helpen om dingen in perspectief te zien, om belemmerende overtuigingen los te laten en om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Tarotcoaching kan je helpen om je spiritueel te ontwikkelen op een manier die bij jouw past.

Door middel van tarotcoaching kun je werken aan het geven van betekenis aan je leven, het ontwikkelen van positieve waarden, het vinden van symbolen die voor jou belangrijk zijn, het creëren van rituelen die jou ondersteunen en het helder krijgen van een doel voor ogen.

Coaching is levert een waardevolle bijdrage aan het streven naar een zinvol en betekenisvol leven. Het kan je helpen om te groeien, te bloeien en het beste uit jezelf te halen. Als je op zoek bent naar begeleiding en ondersteuning bij het vinden van zingeving in jouw leven, kan tarotcoaching een waardevolle stap zijn op jouw pad naar geluk en welzijn.

Ontdek de kracht van zingeving en tarotcoaching – Maak vandaag nog een afspraak!

Deel dit artikel op social media

Schrijf je in voor de Rowanberry nieuwsbrief!

Rowanberry tarot

Eens per maand nieuws, tips & exclusieve aanbiedingen in jouw mailbox

De Rowanberry nieuwsbrief verschijnt ongeveer eens per maand. Geen spam, geen fratsen, Rowanberry tarot gebruikt jouw e mail adres alleen voor de maandelijkse nieuwsbrief. Verder helemaal niet!