Een filosofische kijk op vrijgevigheid

Deze kaart laat een filantroop en twee armlastige mensen zien. Pentagrammen zes is één van de meest aansprekende tarotkaarten als het er om gaat hoe wij anderen behandelen. Een tarotkaart met een betekenis die verrassend anders dan het op het eerste gezicht lijkt!

De filantroop lijkt gul te geven maar wie beter kijkt ziet dat deze tarotkaart ook wel een paar andere dingen laat zien. Deze kaart geeft een moreel kijkje in het nadenken over ‘het goede’. En dat resulteert in een verrassende wending.

De barmhartige samaritaan

Vaak wordt de zes van pentagrammen vergeleken met de barmhartige samaritaan uit de bijbel. Het is een bekend verhaal over iemand die goed doet, naar anderen omkijkt en hulp biedt aan iemand anders in nood. Kortweg gaat dit verhaal over een vreemdeling die is overvallen door rovers en gewond langs de kant van de weg ligt. Er komen vervolgens een paar vooraanstaande personen uit de plaatselijke samenleving langs, zij laten de vreemdeling links liggen.
Op een zeker moment komt er een samaritaan op doorreis langs, iemand die in die tijd als tweederangs burger bekend stond. Hij ziet de man liggen en bekommerd zich wel om hem. De Samaritaan verzorgt de vreemdeling en brengt de gewonde man naar een herberg, daar blijft hij een poosje kan blijven om te herstellen. De samaritaan vergoed vervolgens nog de onkosten voor de herbergier. Daarna stopt deze gelijkenis. Als de gewonde man veilig in de herberg is en de kosten zijn betaald, gaat de barmhartige samaritaan zijn eigen weg en vernemen we niets meer van hem!

De edelman op pentagrammen zes

De filantroop op pentagrammen zes lijkt een rijke man te zijn. Hij heeft weelderige kleding en een weegschaal waarmee hij zijn geld kan wegen. Hij geeft zijn munten weg aan één van de twee armoedzaaiers op deze tarotkaart.

Er is iets opmerkelijks met deze tarotkaart aan de hand. De filantroop heeft zijn aandacht duidelijk bij één persoon. Het lijkt alsof hij al de munten die hij weg geeft maar aan één persoon geeft. De persoon in de blauwe mantel wordt volledig genegeerd, zo lijkt het op deze tarotkaart. Daarmee lijkt deze man toch niet op de barmhartige samaritaan?

Niets in minder waar. Kijk maar eens goed naar van de filantroop die het geld geeft. Dan zien je de pink en ringvinger gebogen en de middelvinger en wijsvinger gestrekt. Dat is dezelfde positie als de vingers van de hogepriester of hierofant van de grote arcana van de tarot. De hogepriester of hierofant is een geestelijk leraar, iemand die je de weg in het leven wijst! De uitleg die je hier kunt geven is dat de filantroop niet alleen zijn geld geeft maar ook een wijze les!

De barmhartige samaritaan heeft zijn grenzen

Het verhaal van de barmhartige samaritaan wordt vaak uitgelegd alsof we iedereen in nood zonder voorwaarde moeten helpen. Dat samaritanen in die tijd tweederangs burgers waren, dat wordt vaak uitgelegd als, dat je zelfs moet helpen wanneer je het zelf ook niet zo breed hebt. Een godsdienstleraar die ik op het voortgezet onderwijs had vertelde eens. “Samaritanen waren geen voorname mensen en zullen ook niet rijk zijn geweest. Dat de samaritaan de herbergier betaalde betekent dus: dat hij alles weg gaf wat hij had om een ander te helpen.” De laatste woorden galmden met opgeheven vinger en stemverheffing door de klas. Het verhaal kreeg bij deze godsdienstleraar een wending van barmhartigheid naar opoffering.

Nergens in het nieuwe testament wordt verteld dat de samaritaan arm was. De samaritanen waren een minderheid die een eigen interpretatie van het geloof hadden en in een bepaalde regio woonden. Er is historisch niet bekend dat deze groep mensen financieel armer waren. Het gegeven dat de barmhartige samaritaan op reis was geeft zelfs aan dat hij redelijk in goeden doen moet zijn geweest. Hij kon het zich in die tijd veroorloven om te reizen tenslotte!

De barmhartige samaritaan pleegt een goede daad door iemand in nood te helpen. Maar zijn hulp heeft wel grenzen. Hij levert de man af bij de herberg en draagt daarmee de verantwoordelijkheid over. Hij compenseert nog kosten om een poosje te herstellen en daarna stopt het verhaal van de barmhartige samaritaan.

Pentagrammen zes en de samaritaan

Pentagrammen zes en de barmhartige samaritaan lijken toch wel wat overeenkomsten te hebben als je wat verder kijkt. De man op pentagrammen zes lijkt welgesteld. Wat opmerkelijk is aan pentagrammen zes is dat de man zijn hand in de positie van een geestelijk leraar houdt. We weten niet of de barmhartige samaritaan zelf een geestelijk leraar was maar we weten wel dat het verhaal van een geestelijk leraar kwam. Het is een verhaal door volgens het nieuwe testament door Jezus zelf is verteld.

De samenleving van toen was niet menselijker of onmenselijker dan nu. Vrij geïnterpreteerd heeft de samaritaan iemand geholpen die was overvallen. In de tijd van de barmhartige samaritaan waren mensen die waren overvallen, bedelaars en zieken langs de kant van de weg geen uitzondering. Die kwam je sowieso tegen als je op pad ging. De mensen in die tijd waren er aan gewend en liepen de behoeftigen voorbij. Het is begrijpelijk, want waar moet je beginnen en eindigen? De barmhartige samaritaan zoekt duidelijk iemand uit om te helpen. Een man die daar gewond ligt omdat hij overvallen is! Dat is een keuze geweest! Hij moet ongetwijfeld meer hulp behoeftigen langs de kant van de weg hebben zien liggen.

Iemand helpen om…..

Op pentagrammen zes wordt iemand geholpen met geld. Maar wanneer we goed kijken dus ook met een wijze les in het leven. Wanneer je je hand in de positie van geestelijk leraar hebt, dan zul je die invloed ook gebruiken om te helpen. Net als in de tijd van de barmhartige samaritaan, wordt niet iedereen op deze tarotkaart geholpen. De edelman, filantroop, helper of hoe je hem wilt noemen, weegt zijn gaven zorgvuldig.

De praktische uitleg van deze tarotkaart is dat iemand helpen wel zin moet hebben. Je helpt iemand in nood niet om hem of haar vervolgens opnieuw in nood terecht te laten komen. Van hulp dient men beter te worden. Hulp die niemand vooruit helpt lijkt barmhartig maar is niet meer dan snobisme voor het eigen ego. Welnu, als pentagrammen zes in een tarotlegging verschijnt, dan is dat een moment om je achter de oren te krabben. Geef je hulp met wijsheid!

De hongerige en de wijze

Op een dag kwam er een hongerige man naar een dorp om te vragen naar voedsel. De dorpelingen gaven hem een brood, maar de man bleef hongerig. Een wijze oude vrouw in het dorp ziet dit en zegt: “Geef hem niet alleen een brood, maar ook graankorrels en leer hem ook hoe hij zelf kan zorgen voor zijn voedsel.

De dorpelingen begrijpen de boodschap en besluiten de man te leren hoe hij kan vissen en een tuin kan onderhouden. Na verloop van tijd is de man niet alleen in staat om voor zichzelf te zorgen, maar helpt hij ook anderen in het dorp.”
Oude vertelling, oorsprong onbekend

Het resultaat van je hulp

De tarotkaart van pentagrammen zes en het verhaal van de barmhartige samaritaan hebben belangrijke overeenkomsten. Het belangrijkste is, dat wanneer je iemand helpt, dat zit wel zin moet hebben. Een drankorgel geld geven om hem vervolgens naar de slijterij te zien lopen, dat is weggegooid geld. Je zoon of dochter helpen met huiswerk, door het huiswerk bijna helemaal voor hem of haar te maken, is een zinloze exercitie. Iemand met schulden financieel helpen zonder de oorzaak van de schuld kritisch te bekijken is geld laten verdampen. En zo kun je er nog een hele lijst aan voorbeelden volgen.

Wikken en wegen

Iemand helpen is een nobele zaak. Maar pentagrammen zes laat zien dat iemand helpen, niet iets is om lichtvaardig over te denken. De man op pentagrammen zes heeft een weegschaal in zijn hand. Dat kun je letterlijk opvatten als; dat hij zijn gaven weegt. Maar er zit ook symboliek in de weegschaal.

De weegschaal staat ook voor het wikken en wegen van je hulp. Dat kan nadenken zijn over hoe je kunt helpen. Het kan ook zijn dat je nadenkt over wie je kunt helpen. De man op pentagrammen zes heeft zijn keuze gemaakt. Hij heeft nagedacht over wat hij voor de wereld kan betekenen. Net als in het verhaal van de barmhartige samaritaan is de hulp op pentagrammen zes gebaseerd op beslissingen. In je eentje kun je niet de wereld redden. Dus als je echt wilt helpen, dan moet je wel keuzes maken.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om samen met een groep te doen. Dan wordt je onderdeel van meer een grotere hulp. Dat is het belang van maatschappelijke organisaties. Maar ook dat is een keuze.

Hulp mag best tot resultaten leiden! Ik weet dat dit sommige mensen moeilijk in de oren klinkt. Hulp moet je toch geven zonder ter iets voor terug te verwachten? Niets is volgens mij minder waar. Hulp moet zelfs tot resultaten leiden. Het verhaal over het geven van brood of graankorrels en onderricht is daar een mooi voorbeeld van.

Pentagrammen vijf is een leerschool. Niet alleen voor mensen die hulp geven, maar ook voor mensen die hulp krijgen. In dit artikel staat de edelman of filantroop in het centrum van de aandacht. Maar wanneer pentagrammen zes in een tarotlegging, dan verschijnt probeer ik de tarotkaart te interpreteren in samenhang met de omringende tarotkaarten in een tarotlegging. Dat is het verrassende aan tarot. Omdat tarotkaarten in een tarotlegging samenvallen, kan er plotseling een wending komen. Maar dat is stof voor een andere blogpost!

Nieuwsgierig welke rol jij in het verhaal van pentagrammen zes kunt spelen?
Boek vandaag nog een afspraak voor jouw tarotconsult

Deel dit artikel op social media