Meditatie

Gelukkig zijn is een groot goed. Reden te meer om daar aandacht en werk aan te besteden.

Voor wie meer of bewuster en intenser geluk in het leven wil ervaren is meditatie een goede oefening ofwel; geluksmeditatie.

De meditatie oefening hieronder is specifiek gericht op het bevorderen van geluk. En het mooie er van is dat je er meteen mee aan de slag kunt gaan.

Geluk is een werkwoord

Geluk is letterlijk een werkwoord! Gelukkig zijn komt niet van zitten wachten tot het geluk je toevalt. De mensen die zichzelf het meest gelukkig prijzen zijn mensen die dingen doen waar ze gelukkig van worden. Dingen doen als werk of vrije tijd. Ook hebben mensen die veel geluk in hun leven ervaren een sociaal netwerk. Meditatie draagt ook op een krachtige manier bij aan meer levensgeluk.

Je kunt meditatie inzetten om het geluksgevoel in je te motiveren. Maar minstens net zo belangrijk is dat meditatie helpt je leven optimaal te leven. Meditatie om werk te krijgen waar je voldoening in vindt. Meditatie om meer liefde uit te dragen. Mediteren om een sociaal netwerk te onderhouden of op te bouwen. Maar ook mediteren over de zin en betekenis van het leven kan helpen om gelukkig te worden.

Mediteren voor geluk; zo doe je dat

Een geluksmeditatie kun je het beste in de ochtend doen, meteen nadat je bent opgestaan. De geluksmeditatie begin je met een glimlach. Glimlachen en ook geforceerd glimlachen draagt bij aan jouw geluksgevoel. Dit klinkt als een cliché maar hier is serieus wetenschappelijk onderzoek naar verricht en het werkt; glimlachen maakt gelukkig. Begin deze meditatie dan ook altijd met een glimlach op je gezicht. Trek gewoon je mondhoeken omhoog en het werkt meteen al positief voor je.

Begin, nadat je een glimlach op je gezicht hebt getoverd, de geluksmeditatie met de: basismeditatie oefening. Wanneer je de basis meditatie oefening drie tot vijf minuten hebt gedaan kun je beginnen met de meditatie te richten. Maak van je meditatie een geluksmeditatie.

Visualisatie: stel het je voor

Wanneer je een beetje bent afgedaald in jouw meditatieve sfeer kun je beginnen met jezelf voor te stellen in een omgeving van licht en positiviteit. Sta hierbij open voor jouw gevoel van welbevinden. Stel jezelf zo levendig mogelijk voor als gelukkig persoon. Stel jezelf voor hoe jij bent als je jezelf goed en gelukkig voelt. Doe dit zonder er extra dingen bij te halen. Probeer je gedachten niet af te laten dwalen naar je wensen over liefde, mooie dingen of wensen. Stel gewoon jezelf voor als een gelukkig mens. Hoe ben je dan? Hoe zie je er uit? Hoe lach je?

Zoals gezegd; een geluksmeditatie doe je bij voorkeur in de ochtend en direct nadat je bent opgestaan. Wanneer je een voorstelling hebt gemaakt ven je gelukkige zelf kun je ook de dag al vast voorstellen. Neem in levendige of visualiserende gedachten de dag die gaat komen door. Stel jezelf voor dat je daarbij goed geluimd bent. Dat je iemand een compliment geeft of een blijk van waardering. Stel jezelf voor als vrolijk, gelukkigen weerbaar op de momenten dat het even tegen zit. Sluit deze visualisatie af door jezelf aan het einde van de dag te visualiseren waarbij je met tevredenheid op de dag terug kijkt.

Affirmatie: zeg het hardop

Naast visualisatie kun je ook met een krachtige affirmatie geluksmeditatie versterken. Affirmaties zijn pakkende korte uitspraken of oneliners die je tijdens je meditatie voor geluk kunt opzeggen.

Voorbeelden van een positieve geluksaffirmaties zijn:

  • Ik leef mijn geluk.
  • Ik ben gelukkig en dankbaar.
  • Ik ben er, ik mag er zijn, mijn leven is vol van betekenis.
  • Ik ben een plezierig en leuk mens en ik houd van het leven.
  • Enz…. bedenk vooral jouw eigen positieve affirmaties.

Rond je meditatie af

Wanneer je klaar bent jet je meditatie, visualisatie en affirmatie voor geluk dan kun je de meditatie afronden. Neem hiervoor een paar tellen om weer tot de orde van de dag te komen en eindig je meditatie met de uitspraak; zo is het om het effect van je meditatie voor de rest van de dag te bevestigen.

Nog een keer: geluk is een werkwoord

Om gelukkig te blijven en om gelukkiger te worden moet je actief met geluk aan de slag. Wanneer je na het mediteren je knorrige humeur voorop zet en denkt; ik heb hier helemaal geen zin in om op de bank neer te ploffen; dan zal geen enkele geluksmeditatie werken.

Jouw geluksmeditatie werkt het beste als je gewoon aan de slag gaat en de meditatie laat nawerken in je lichaam en geest. Zet een glimlach op en ga er voor. De som van de dag is veel meer dan de afzonderlijke delen. Een geluksmeditatie kan een basis zijn om actief aan de slag te gaan met je leven van alledag. Wanneer meditatie en alledag allebei samenwerken; dan versterken zij elkaar.

Blijf ook realistisch

Nee ik wil geen domper op het artikel zetten maar ook realisme is erg belangrijk voor een gelukkig leven. Blijf daarom bij jezelf. Ontwikkel jouw leven met jouw talenten en jouw tekortkomingen. Wat je met meditatie kunt worden is de beste versie van jouw zelf! Als je dat bereikt; dan heb je veel bereikt in het leven. dan heb je reden om trots te zijn.

Deel dit artikel op social media