De natuur is tijdens Litha of midzomer op haar hoogtepunt
foto Stijn Dijkstra

Het is midzomer 21 juni. Het is de langste dag van het jaar en daarmee natuurlijk ook de kortste nacht. Alles in de natuur is groen en vol kleuren, de zomer! Het is het hoogtepunt van de lichte tijd van het jaar. Vanaf morgen worden de dagen weer korter en wint het donker beetje bij beetje en dag na dag weer terrein.

In vroeger tijden ontstak men midzomervuren en werd er tot diep in de nacht feest gevierd.

Litha is een viering van overvloed. De natuur is op haar hoogtepunt en nog even en dan breekt de oogsttijd aan.

In een verstedelijkte omgeving waar het hele jaar appels verkrijgbaar zijn is de euforie die men vroeger met Litha gehad moet hebben moeilijk voorstelbaar. Maar in een samenleving die volledig afhankelijk is van de landbouw en de seizoenen des te meer! Het vooruitzicht op een goede oogst was een garantie om de winter door te komen zonder de broekriem al te veel aan te hoeven halen. Vandaag is het een tijd om extra lang buiten te zijn en te genieten van het moment. Maar voor de mensen onder ons die veel tijd in de tuin en eventueel moestuin doorbrengen heeft Litha nog steeds een deel van haar oude glans. Buiten leef je meer mee met de seizoenen en krijgt het ritme van het jaar automatisch meer betekenis.

De christelijke kerk heeft midzomer omgedoopt tot Sint Jan. De dag is daarmee in het teken komt te staan van Johannes de doper. De vooruitzichten van een goede oogst zijn daarmee gekerstend naar het vooruitzicht op het heil dat de kerk predikt.

Wanneer je meer met de seizoenen wilt leven is 21 juni ofwel midzomer een mooi moment om stil te staan. Vier een feest. Bezoek een festival. Dans, wees blij en geniet van de lichtste dag van het jaar. Heb je een tuin dan is dit een dag en misschien ook nacht om buiten door te brengen. Hoe ga jij midzomer vieren?

Litha voor vandaag

Voor mensen van vandaag kan Litha een tijd van reflectie, vernieuwing en verbinding met de natuur betekenen. Het kan een gelegenheid zijn om de balans tussen licht en donker te erkennen, zowel in de natuur als in onszelf. Litha kan dienen als een herinnering om te genieten van de langere dagen, de warmte van de zon en de overvloed van de zomer. Het kan ook een moment zijn om stil te staan bij onze persoonlijke groei, doelen en intenties voor de rest van het jaar. Door bewust te zijn van de energieën van de zomerzonnewende, kunnen mensen van vandaag zich laten inspireren om te bloeien, te groeien en hun innerlijke licht te laten stralen.

Een Litha ritueel

Een ritueel voor Litha dat je thuis kunt uitvoeren of vieren, zou kunnen bestaan uit de volgende stappen:

  1. Creëer een altaar: Maak een speciale plek in huis of in de tuin waar je een altaar kunt maken ter ere van de zomerzonnewende. Versier het met zonnige kleuren, bloemen, kaarsen en andere symbolen van de zomer.
  2. Zegening van de zon: Sta bij zonsopgang of zonsondergang buiten en richt je gezicht naar de zon. Sluit je ogen en voel de warmte en energie van de zon op je huid. Bedank de zon voor haar kracht en vitaliteit.
  3. Maak een vuur: Als het veilig is om te doen, steek dan een vuur aan in een vuurkorf of vuurschaal. Laat het vuur branden terwijl je mediteert, reflecteert of gewoon geniet van de warmte en het licht.
  4. Dans en vier: Zet vrolijke muziek op en dans rond het vuur of in je huis. Laat jezelf meeslepen door de vreugde en energie van de zomerzonnewende. Vier het leven, de groei en de overvloed om je heen.
  5. Intenties zetten: Neem een moment om na te denken over je doelen, wensen en intenties voor de rest van het jaar. Schrijf ze op een stuk papier en verbrand ze in het vuur als een symbolische daad van loslaten en manifesteren.
  6. Afsluiting en dankbaarheid: Sluit het ritueel af door dankbaarheid te tonen voor de zegeningen in je leven, voor de kracht van de zon en voor de verbinding met de natuur. Blaas een kaars uit of laat het vuur rustig uitdoven terwijl je in stilte geniet van het moment.

Dit ritueel kan worden aangepast en afgestemd op de persoonlijke voorkeuren en overtuigingen van elk individu. Het belangrijkste is om de energie en betekenis van Litha te eren en te vieren op een manier die resoneert met jou.

Deel dit artikel op social media

Schrijf je in voor de Rowanberry nieuwsbrief!

Rowanberry tarot

Eens per maand nieuws, tips & exclusieve aanbiedingen in jouw mailbox

De Rowanberry nieuwsbrief verschijnt ongeveer eens per maand. Geen spam, geen fratsen, Rowanberry tarot gebruikt jouw e mail adres alleen voor de maandelijkse nieuwsbrief. Verder helemaal niet!