De tarot van Marseille

De moderne tarot begint bij de tarot van Marseille. Er zijn oudere decks dan de Marseille tarot zoals de Visconti Sforza en de Sola Busca tarot. De Marseille tarot is echter het eerste tarot deck dat op grotere schaal is geproduceerd en ook echt voor waarzeggerij en occulte toepassingen wordt gebruikt. Oudere decks zijn vaak eenmalige uitgaven en vooral gebruikt als gezelschapsspel.

Moderne occultisten soms niet zoveel bij de Marseille tarot. Het deck is vooral populair bij liefhebbers van Historische tarot decks. Zo gaat de Marseille tarot terug tot begin 1600 en rond 1637 zie je het deck op grotere schaal. Dat de Marseille tarot het eerste wijd verspreide tarot deck is spreekt nog steeds tot de verbeelding.

De afbeeldingen van de Marseille tarot zijn oorspronkelijk gebaseerd op houtsnedes. Deze houtsnedes werden vervolgens als mal gebruikt om het tarot deck te drukken. Het resultaat is een deck dat eenvoudig aandoet.

Het grote verschil met modernere tarot decks is dat de tarotkaarten van de kleine arcana geen afbeeldingen bevatten. Ze zijn abstract. Hoewel dit ook zo is bij de Thoth tarot van Aleister Crowley is dit wel het kenmerkende verschil met moderne tarot. De afbeeldingen van de Marseille tarot zijn eenvoudig maar de symboliek is verrassend rijk. Wie de Marseille tarot goed kent vindt er veel verwijzingen naar de qabalah en Hebreeuwse lettersymboliek.

De Marseille is voor mij vooral een historisch tarot deck. De Marseille tarot is van onschatbare waarde voor de moderne tarot. Het begin van moderne tarot met al zijn esoterische toepassingen begint bij de tarot van Marseille.

Deel dit artikel op social media